Kankermedicijn wordt maatwerk

Waar kanker nu veelal wordt behandeld met een schot hagel, daar zal steeds vaker een scherpschutter de tumor(en) te lijf gaan. Een databank in het VUmc met bevindingen uit genetisch onderzoek brengt op maat gesneden medicijnen naderbij.
Prof BaukeYlstra, hoogleraar tumor-genoomanalyse aan het Cancer Center Amsterdam van het VU, is hiermee onlangs in het nieuws gekomen.
 
In zijn visie krijgt de moleculair patholoog in de toekomst een belangrijke rol: hij is de expert die zich specifiek met ziekteleer bezighoudt en precies weet welke kanker welk geneesmiddel behoeft.

Volgens hem zullen in de komende jaren medicijnen worden ontwikkeld die kanker, in welke vorm ook, uiterst precies te lijf gaan. Daarom kijken pathologen nu waarom de ene tumor zich anders gedraagt dan de andere. Bovendien is het straks mogelijk om aan de hand van de genen in de tumor te voorspellen welke therapie het beste bij de patiënt past.

In het VUmc leidt Ylstra een laboratorium dat inmiddels wereldfaam geniet dankzij een zeer groot 'archief' aan tumorweefsel, dat al dertig jaar beslaat. Ylstra bezit de technische sleutel tot de genetische code van deze tumoren. Met het archiefmateriaal worden profielen van grote aantallen tumorgenomen van patiënten, van wie de behandeling en het verloop van de ziekte bekend zijn, in kaart gebracht. Als in de toekomst een nieuwe patiënt zich in het ziekenhuis meldt, kan zijn tumorprofiel worden vergeleken met de vele tumorprofielen in onze databank. Die vormt een schier onuitputtelijk geheugen van gegevens.

Lees hier het bericht.
Gepubliceerd op:  17 december 2013 1131 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019263 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017682 x bekeken