Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online

Op 11 juni lanceerde Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ de Keuzehulp Bloedglucosemeters. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.
De online Keuzehulp Bloedglucosemeters is het resultaat van een succesvolle NDF stakeholdersdialoog met behandelaars, de patiëntenvereniging, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars.
 
Samen beslissen een feit
Zelfmanagement is essentieel voor mensen met diabetes, voor hun gezondheid en voor een optimale kwaliteit van leven. De eigen bloedwaarden goed en veilig kunnen controleren, is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde. Iedere diabetespatiënt heeft daarom recht op een passende bloedglucosemeter. Men moet daarbij kunnen kiezen uit een breed aanbod van meters, waarbij kwaliteit, het functioneren van de patiënt en doelmatigheid voorop staan. De keuze voor een bloedglucosemeter wordt gemaakt in de spreekkamer, door de diabetespatiënt en zijn behandelaar samen en op basis van een functioneringsgericht voorschrift.
 
Waarom een Keuzehulp Bloedglucosemeters? 
De online Keuzehulp Bloedglucosemeters helpt bij de keuze voor de best passende bloedglucosemeter. De patiënt kan thuis alvast de keuzehulp invullen en krijgt vervolgens een overzicht van bloedglucosemeters die passen bij zijn medische en persoonlijke situatie. Samen met de zorgverlener loopt de patiënt de keuzehulp in de spreekkamer nogmaals door, waarna ze samen de meest geschikte meter kiezen en bestellen.  
 
NDF directeur Lea Bouwmeester ziet de keuzehulp als een mooi voorbeeld van persoonsgerichte diabeteszorg: “De patiënt beslist samen met zijn behandelaar welke meter voor hem het meest geschikt is. Hij kan daarbij uit voldoende meters kiezen én heeft de garantie dat de bloedglucosemeter die hij kiest van goede kwaliteit en veilig is. Mooier kan het bijna niet.”
 
Landelijke kwaliteitscriteria en afspraken
Om de kwaliteit van zelfcontrole door standaard bloedglucosemeting te garanderen zijn door alle betrokkenen in het veld afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de NDF Kwaliteitsstandaard diabeteshulpmiddelen. Alle bloedglucosemeters die zijn opgenomen in de Keuzehulp Bloedglucosemeters voldoen aan landelijk opgestelde kwaliteitscriteria. Daarnaast moet de patiënt de juiste educatie en instructies voor het gebruik van de bloedglucosemeter krijgen en mag een patiënt niet zomaar overgezet worden op een andere meter. Een leverancier moet mensen met diabetes de bloedglucosemeter leveren die zij hebben gecontracteerd met de zorgverzekeraar. De keuzehulp heeft een handige verwijspagina waarop staat aangegeven waar mensen met welke vragen terecht kunnen.
De volgende partijen zijn betrokken bij de Keuzehulp Bloedglucosemeters:
DVN, DiHAG, V&VN Diabeteszorg, KNMP, NVKC, NVD/DNO, NIV, NVK, FHI, Diagned en ZN
“De Keuzehulp Bloedglucosemeters is samen ontwikkeld met Vilans en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van VWS en Diabetes Fonds”.
 
-----
1 De Keuzehulp Bloedglucosemeters is bedoeld voor insulineafhankelijke mensen met diabetes die aan zelfcontrole doen

 

Gepubliceerd op:  12 juni 2018 522 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diabetesvereniging: bloedglucosemeters slechts sporadisch gewisseld

Verzoeken van leveranciers of apothekers aan gebruikers van bloedglucosemeters om te wisselen van meter komen slechts sporadisch voor. Dat is een voorzichtige conclusie van het Meldpunt Bloedglucosemeters van Diabetesvereniging Nederland (DVN), dat is bedoeld om ervaringen te delen over gedwongen meterwissels.

29 november 2018453 x bekeken

‘Slimme' contactlens voor glucosemeting, maar er zijn ook nadelen

Diabetespatiënten hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak bloed te prikken dankzij de ontwikkeling van een zachte contactlens die glucosewaarden meet in traanvocht. Onderzoekers van de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen een lens te hebben ontwikkeld die de stroomweerstand in het traanvocht meet. Deze weerstand schommelt met de hoeveelheid glucose.

31 januari 2018551 x bekeken

Glucose zwangere diabetespatiënten continu bewaken

24/7 glucosebewaking van zwangere vrouwen met diabetes mellitus type 1 (DMt1) verbetert neonatale én moederlijke uitkomstmaten. Dat blijkt uit een multicenter, open-label, gerandomiseerde studie die in zeven landen is uitgevoerd. Denice Feig e.a. werkten deze resultaten uit en publiceerden ze in The Lancet.

27 september 2017576 x bekeken