Keuzehulp voor mensen die DNA-onderzoek overwegen

Steeds meer mensen staan voor de keuze zich al dan niet genetisch te laten testen. NPV - Zorg voor het leven, het Erfocentrum en VSOP hebben een wachtkamertijdschrift en een online keuzehulp ontwikkeld. Ze ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij iemands persoonlijke situatie, overtuigingen en waarden.
Als in een familie een erfelijke ziekte voorkomt, bestaat de kans dat familieleden die ziekte ook ooit krijgen. Om te achterhalen of men daadwerkelijk drager is, kan worden gekozen voor voorspellend DNA-onderzoek. Dit is niet altijd een gemakkelijke keuze: wat te doen met slecht nieuws, heeft het consequenties voor een hypotheek of een zorgverzekering? Dit nog los van de vraag hoe je kiest voor DNA-onderzoek.

In een apart wachtkamertijdschrift wordt ingegaan op onderwerpen als ‘Hoe erf je een ziekte?, ‘Wat zijn genen, chromosomen en DNA?’, ‘Welke afwegingen spelen mee bij de keuze wel of geen voorspellend onderzoek te laten doen?’ en ‘Hoe ga je om met de uitslag van het voorspellend DNA-onderzoek?’ De online keuzehulp biedt verdere ondersteuning bij het daadwerkelijk maken van een keuze.

Waar vind je de keuzehulp en het wachtkamertijdschrift?

- Online keuzehulp hier: http://www.keuzehulp-dna-onderzoek.nl/

- Download hier het wachtkamertijdschrift: https://www.erfelijkheid.nl/erfelijk/voorspellend-dna-onderzoek
Gepubliceerd op:   1 mei 2017 483 x bekeken