Kindertumor heeft eigen DNA-mutaties

Kankeronderzoek Kanker bij kinderen is heel anders dan bij volwassenen. Dat blijkt uit grootschalig DNA-onderzoek van ruim 2.500 kindertumoren.
Tumoren bij kinderen hebben vaak een andere oorzaak dan tumoren bij volwassenen. Die conclusie wordt bevestigd in twee grootschalige genetische studies naar DNA-veranderingen in tumorcellen van kinderen, die eind februari 2018 verschenen in Nature.

 Twee commentatoren schrijven in Nature dat er reden is voor optimisme, aangezien er voor de helft van de gevonden mutaties een gericht geneesmiddel bestaat dat de tumor zou kunnen bestrijden. Toch is de hoofdonderzoeker Molenaar nog voorzichtig: „Het klopt dat we voor ongeveer de helft van de tumoren iets kunnen vinden dat op de mutatie aangrijpt. Maar daaronder zijn ook experimentele middelen en het is niet gezegd dat die gaan werken.”’

Bovendien is één aangrijpingspunt niet genoeg: „Wat je zeker weet is dat één middel een kind niet beter gaat maken. Je zult altijd resistentie krijgen. Daarom moeten we zo’n middel nu altijd combineren met de oude chemotherapie. Het liefst zouden we op meer plaatsen tegelijk de tumor gericht willen stoppen, maar zo ver zijn we nog niet.”
Gepubliceerd op:   4 april 2018 669 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019453 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017848 x bekeken