Klink: 'Technologische innovatie komt slecht van de grond'

Geplaatst op 23 september 2013 door: Skipr Redactie - Technologische innovaties in de zorg komen nog te weinig van de grond. Dat stelt hoogleraar zorg, arbeidsmarkt en politieke sturing en oud minister van volksgezondheid Ab Klink op het Health & Technology event 2013.
Innovatie is belangrijk voor de zorg, stelt Klink. "Met name die innovaties waarbij het mes aan twee kanten snijdt zijn van belang. Mensen worden er gezonder van of worden sneller beter of kunnen beter met een chronische aandoening omgaan en de innovaties zijn tegelijkertijd ook van belang voor het beheersbaar houden van de kosten. Die combinatie kan, maar omdat er heel veel belemmeringen zijn rond de zorginkoop en de fragmentatie van de zorg, komt die innovatie gewoon te weinig van de grond en krijg je de businesscases op papier wel rond, maar je krijgt ze niet geïmplementeerd."
 
Selectief contracteren
 
Een ziekenhuisbestuurder die de technologische innovaties wel doorvoert, schiet zichzelf volgens Klink in de voet. “Een ziekenhuis die de technologische innovaties doorvoert, krijgt vervolgens minder patiënten, daardoor krijgt hij minder omzet en een ziekenhuis dat achterover leunt, krijgt vervolgens meer patiënten. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Dat kan een zorgverzekeraar ondervangen door selectief te contracteren en de innovatieve ziekenhuizen een streepje voor te geven door te zeggen: jullie zijn mijn benchmark voor de zorginkoop."

 

Gepubliceerd op:   8 oktober 2013 971 x bekeken
Gerelateerde artikelen

ZN: vernieuwing zorg begint bij ziekenhuizen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) doet in een brief aan de Tweede Kamer een appel op de ziekenhuissector om haast te maken met de vernieuwing van de zorg. Met de ziekenhuissector heeft minister Bruins duidelijke afspraken gemaakt over de juiste zorg op de juiste plek. Zorgverzekeraars zijn echter bezorgd over het feit dat een groot aantal ziekenhuizen in hun openingsbod voor de contractonderhandelingen met flinke groeipercentages is gekomen. Dit staat in geen verhouding tot de gemaakte afspraken. Zorgverzekeraars zien tot hun teleurstelling dat nog te veel ziekenhuizen blijven vasthouden aan een klassiek groeimodel en geen toekomstbestendige krimpstrategieën te hebben ontwikkeld.

1 november 2018531 x bekeken

Minister Bruins stelt fonds van 105 miljoen euro beschikbaar voor snellere toegang geneesmiddelen en zorginnovaties

‘Veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller beschikbaar voor de patiënt. Dat is het doel van een fonds dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op 22 mei 2018 presenteerde. De minister stelt voor het fonds 105 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld worden ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën geholpen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek zodat ze sneller voor de patiënt toegankelijk worden.

30 mei 2018538 x bekeken