KPMG: Stijging levensverwachting lijkt te stagneren

Volgens recent onderzoek van KPMG stijgt de levensverwachting van Nederlanders minder hard dan verwacht. Meer sterfgevallen, met name als gevolg van hardnekkige griepepidemieën en strengere winters, lijken de belangrijkste oorzaken van de huidige rem op de levensverwachting.
KPMG heeft op basis van het projectiemodel van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) berekend hoeveel lager de levensverwachting vergeleken met eerdere berekeningen op dit moment is. Uit deze analyse blijkt dat voor mannen die dit jaar worden geboren de levensverwachting op dit moment bijna half jaar lager ligt dan vastgesteld in eerdere prognoses. Voor vrouwen is deze bijna een jaar lager. Voor 65-jarige mannen is het effect beperkt en voor 65-jarige vrouwen is de levensverwachting ongeveer een half jaar minder dan eerdere verwachtingen.

Volgens KPMG betekent dit dat  de levensverwachting minder snel stijgt dan eerder was voorspeld. De ingangsleeftijd van de AOW is gekoppeld aan de levensverwachting. De minder hard stijgende levensverwachting zorgt dus voor een minder snelle verhoging van de ingangsleeftijd van de AOW, ook op langere termijn. In 2016 werd nog verwacht dat een ingangsleeftijd van de AOW van 70 jaar al in 2044 zou worden bereikt. Op grond van de minder snel stijgende levensverwachting is de huidige verwachting dat deze pas in 2047 wordt bereikt.

 

Gepubliceerd op:   5 september 2018 802 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bevolkingsonderzoeken kanker worden weer opgestart

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen cliënten vanaf begin mei weer uitnodigingen.

5 juni 2020748 x bekeken

Bevolkingsonderzoeken: hoge deelnametrouw en vroege opsporing

Uit monitoring van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt onder andere dat bevolkingsonderzoek naar diverse vormen van kanker bijdragen aan vroege opsporing van kanker en dat de deelnamegraad hoog is. Dit duidt op een hoog vertrouwen in deze bevolkingsonderzoeken

19 februari 2020244 x bekeken