KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.
In september presenteerde KPMG Health het rapport ’Ombuigen of barsten’, waarin KPMG de ziekenhuisfinanciën onder de loep neemt.
 
Een gemiddeld rendement stokt bij 1,5%, terwijl de ziekenhuizenvereniging 2,5% als norm stelt. Volgens KPMG blijft die marge boven water door investeringen met 7% per jaar te laten dalen. Maar juist die investeringen zijn hard nodig, bijvoorbeeld voor digitalisering. De oplossingen moeten met name gezocht worden in andere manieren van werken om binnen en buiten het ziekenhuis schaarse mensen en middelen optimaal te benutten. Meer regie op de transitie, meer decentrale initiatieven en meer ruimte voor investeringen in digitale oplossingen zijn nodig om de noodzakelijke veranderingen te realiseren, aldus KPMG.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   6 november 2019 974 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019938 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 20191016 x bekeken

Prismant: ziekenhuizen groeien nauwelijks meer, kosten beter onder controle

De omzet van algemene en academische ziekenhuizen is in 2018 met 3,5% gegroeid. Als wordt gecorrigeerd voor loon- en prijsontwikkelingen (ruim 2,5% in 2018) dan bedraagt de volumegroei 1,0%. De groei van de ziekenhuizen blijft dus binnen de afspraken in de hoofdlijnakkoord 2018). Dit constateert Prismant aan de hand van een voorlopige analyse van de jaarrekeningen van de ziekenhuizen over 2018.

10 juli 20191108 x bekeken