Krachten bundelen voor nieuwe antibiotica

Wereldwijd moeten overheden, bedrijven en wetenschappers gaan samenwerken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Die boodschap gaf minister Edith Schippers tijdens een internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag

In het Vredespaleis buigen ministers en vertegenwoordigers van onder meer Indonesië, Zweden, Verenigde Staten, Rusland, Brazilië, China en Japan zich over de problemen die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Door slordig en overmatig gebruik van antibiotica slaan de middelen steeds vaker niet meer aan en bestaat het risico dat ziektes als longontsteking of blaasontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden. 

Omdat bacteriën zich niets aantrekken van landsgrenzen, maakt Schippers zich al langer sterk voor een mondiale aanpak. Ze wees nogmaals op het belang van een goede hygiëne en een verantwoord gebruik van de beschikbare antibiotica. In de veehouderij zouden wat haar betreft dan ook geen antibiotica meer moeten worden gebruikt die zijn gereserveerd om in uiterste gevallen aan mensen te worden voorgeschreven. 

Gepubliceerd op:   4 juli 2014 900 x bekeken