Kwaliteit van hulpmiddelen moet gegarandeerd zijn

Diabetesvereniging Nederland maakt zich zorgen over de kwaliteit van de hulpmiddelen, onder meer omdat de druk op “goedkoop” steeds groter wordt vanuit de zorgverzekeraars. Zo worden bepaalde bloedglucosemeters niet langer te vergoeden en moeten patiënten overstappen op een andere, goedkopere meter. Er komen verontrustende signalen, aldus de DVN. De werkgroep diabetes van Diagned is hier al langer over in overleg met de DVN.

Recentelijk vroeg de DVN in een blog aandacht voor de zorgwekkende ontwikkelingen. De DVN krijgt signalen van mensen van wie de bloedglucosewaarden ontregeld zijn als gevolg van hun nieuwe meter. Niet van alle meters was de betrouwbaarheid bekend. Een kwalijke zaak, aldus de DVN.

Het is volgens de DVN belangrijk dat zorgverzekeraars en hulpmiddelenfabrikanten zich realiseren hoe hecht de relatie is tussen mensen met diabetes en hun hulpmiddelen en dat het draait om vertrouwen. Mensen moeten kunnen vertrouwen op hun meter, strips, pomp of pen. Bovendien moeten mensen kunnen vertrouwen op een snelle en vlekkeloze afhandeling van een probleem met hulpmiddelen, ook op individueel niveau.

Om de betrouwbaarheid van meters te vergroten start de Nederlandse Vereniging van Klinisch Chemici (NVKC) binnenkort een actie om een landelijk dekkend netwerk van laboratoria te creëren voor de regelmatige controle van bloedglucosemeters. Er wordt getest of de meter goed werkt en of bepaalde factoren in het bloed van de gebruiker niet zorgen voor een onjuiste uitslag. DVN gaat zich inzetten om mensen op te roepen hun meter te laten controleren. Daarnaast houden we ook vinger aan de pols of de afhandeling van die controles goed verloopt.

Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op:  28 mei 2014 767 x bekeken