Laag HbA1c voorspelt niet langer hypoglykemie

Het verband tussen HbA1c en acute lage glucosewaarde in het bloed met complicaties als hypoglykemie en coma tot gevolg is in de afgelopen jaren afgenomen. Dat concluderen Beate Karges e.a. in PLOS Medicine.

De Duitse onderzoekers deden een prospectief cohortonderzoek onder ruim 37.000 jonge patiënten met diabetes type I in de periode 1995-2012. De patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 14 jaar en een ziekteduur van 6 jaar. In de genoemde periode nam het relatieve risico, na correctie van verschillende factoren, voor ernstige hypoglykemie bij een lager HbA1c af van 1,28 naar 1,05 en voor coma van 1,39 naar 1,01.

In dezelfde tijd nam het gebruik van insulinepompen en insuline-analogen exponentieel toe (van 1,3 naar 47% en van 4,3 naar 74,6%) en patiënten gingen hun ziekte steeds beter zelf monitoren wat te zien is aan een verdubbeling in het aantal keren per dag dat patiënten hun eigen bloedsuikerwaarde controleerden.

Ofschoon dit onderzoek geen oorzakelijk verband toont, lijkt het duidelijk dat het gebruik van insulinepompen en -analogen wel degelijk een rol speelt in het minder voorkomen van een acuut laag glucose bij een lager HbA1c. Om die reden raden de auteurs aan om bij diabetes type I patiënten naar laagnormale waarden van HbA1c te streven, ondanks bijvoorbeeld een hoog risico op hypoglykemie. Dit vermindert complicaties op lange termijn.

Gepubliceerd op:  10 oktober 2014 799 x bekeken