Lasertest voor borstkanker op komst?

Wetenschappers zijn bezig met de ontwikkeling van een lasertest die onmiddellijk kan bepalen of een knobbeltje op de borst schadelijk is of niet. Dat zou heel wat vrouwen onnodige angst besparen, omdat ze een aantal dagen moeten wachten op het resultaat van een biopsie. Het kan echter nog jaren duren voordat de test echt op de markt komt.

 

Momenteel wordt aan de hand van een mammografie, een röntgenfoto van de borsten, nagegaan of het knobbeltje abnormaal is. Als dat het geval is, wordt er vaak een celdeeltje weggehaald met een naald en vervolgens bestudeerd. Tot 90 procent van deze biopsieën komen negatief terug. Maar met een nieuwe techniek zou de onnodige ongerustheid die daarmee gepaard gaat verleden tijd moeten zijn. De lasertest zou gevaarlijke veranderingen kunnen opsporen zonder de huid te schaden. De test zou uitgevoerd kunnen worden op hetzelfde moment als de mammografie, zodat de nood aan een tweede afspraak en de angst tijdens het wachten wegblijft. “Dat zou veel betekenen voor onze patiënten”, zegt onderzoeksleider Nicholas Stone van de University of Exeter. Bij de test wordt een laser gericht op het verdachte gebied, waarna het weerspiegelde licht geanalyseerd wordt. Dat licht is namelijk onderhevig aan de chemische samenstelling van het knobbeltje. Kankerachtige knobbeltjes geven dus een andere weerspiegeling dan onschuldige. Volgens de wetenschappers hebben tests met varkensdeeltjes al veelbelovende resultaten opgeleverd, waardoor men nu aan de slag kan met menselijk weefsel. Helaas zal het wellicht nog tien jaar duren voor de test accuraat en veilig genoeg is om te gebruiken in ziekenhuizen.’

 

Gepubliceerd op:  26 maart 2013 1012 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020768 x bekeken