Lasertest voor borstkanker op komst?

Wetenschappers zijn bezig met de ontwikkeling van een lasertest die onmiddellijk kan bepalen of een knobbeltje op de borst schadelijk is of niet. Dat zou heel wat vrouwen onnodige angst besparen, omdat ze een aantal dagen moeten wachten op het resultaat van een biopsie. Het kan echter nog jaren duren voordat de test echt op de markt komt.

 

Momenteel wordt aan de hand van een mammografie, een röntgenfoto van de borsten, nagegaan of het knobbeltje abnormaal is. Als dat het geval is, wordt er vaak een celdeeltje weggehaald met een naald en vervolgens bestudeerd. Tot 90 procent van deze biopsieën komen negatief terug. Maar met een nieuwe techniek zou de onnodige ongerustheid die daarmee gepaard gaat verleden tijd moeten zijn. De lasertest zou gevaarlijke veranderingen kunnen opsporen zonder de huid te schaden. De test zou uitgevoerd kunnen worden op hetzelfde moment als de mammografie, zodat de nood aan een tweede afspraak en de angst tijdens het wachten wegblijft. “Dat zou veel betekenen voor onze patiënten”, zegt onderzoeksleider Nicholas Stone van de University of Exeter. Bij de test wordt een laser gericht op het verdachte gebied, waarna het weerspiegelde licht geanalyseerd wordt. Dat licht is namelijk onderhevig aan de chemische samenstelling van het knobbeltje. Kankerachtige knobbeltjes geven dus een andere weerspiegeling dan onschuldige. Volgens de wetenschappers hebben tests met varkensdeeltjes al veelbelovende resultaten opgeleverd, waardoor men nu aan de slag kan met menselijk weefsel. Helaas zal het wellicht nog tien jaar duren voor de test accuraat en veilig genoeg is om te gebruiken in ziekenhuizen.’

 

Gepubliceerd op:  26 maart 2013 920 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 202057 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 201961 x bekeken

Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.

6 november 2019118 x bekeken