LUMC introduceert verbeterde diagnostiek acute leukemie

De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe diagnostische methode waardoor genetische afwijkingen bij patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) uitgebreider en efficiënter vastgesteld worden. Dit maakt een betere en gerichtere behandeling mogelijk.
Het LUMC is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van deze nieuwe methode, genaamd RNAseq, om het hele genetische plaatje van de ziekte bij patiënten in kaart te brengen. Bij de ziekte AML is het belangrijk om de precieze genetische afwijkingen in cellen van het beenmerg in kaart te brengen. De aan- of afwezigheid van een specifieke mutatie is bepalend voor de prognose van de patiënt maar ook voor de behandelkeuze.

De nieuwste diagnostische methode is ontwikkeld samen met GenomeScan.

Klik hier voor meer informatie en hier voor het wetenschappelijke artikel dat hierover verscheen.
Gepubliceerd op:  15 oktober 2020 535 x bekeken
Gerelateerde artikelen

European Meeting on Molecular Diagnostics 2021

De organisatie van de European Meeting on Molecular Diagnostics 2021 heeft ons gevraagd om aan te kondigen dat de eerstvolgende bijeenkomst plaatsvindt op 13-15 oktober 2021 in Huis Ter Duin.

19 januari 2021660 x bekeken

Aandacht voor laboratoriumdiagnostiek in kader osteoporose

Het Zorginstituut (ZiN) heeft recent het ‘Verbetersignalement ‘Zinnige Zorg voor mensen met Osteoporose’ uitgebracht. Een van de bevindingen is dat er onderdiagnostiek is. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan laboratoriumdiagnostiek.

10 september 2020724 x bekeken

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 20191096 x bekeken