Maar: zorgkosten stijgen weer

De economie groeit dit jaar weer, maar de prijzige gezondheidszorg nog harder. De tijdelijke handrem op de zorgkostengroei verdwijnt. Nieuwe maatregelen zijn dus nodig, menen ING en Zilveren Kruis
De zorg groeit volgens ramingen van ING in 2017 met 2,5%, zodat het zorggebruik voor het eerst in vier jaar weer harder toeneemt dan dat de economie groeit. De economie groeit naar verwachting met 1,6%. Volgens de ING-economen ligt er direct een uitdaging voor de verkiezingen.
 
Jarenlang stegen zorgkosten harder dan de economische groei, zodat we nu ruim 14% van het bbp uitgeven aan zorg, tegen 12% tien jaar geleden. In de afgelopen vier jaar groeide de sector minder dan de economie. Dat terwijl een groter basispakket, nieuwe medicijnen en technologieën en vergrijzing zorgkosten wel opwaartse druk op de kosten zetten. Het kabinet, zorginstellingen en zorgverzekeraars probeerden in de afgelopen jaren de kostenstijgingen opeens hard af te remmen door akkoorden te sluiten over maximale groei van de productie. Zo mochten ziekenhuizen in 2016 maar 1% groeien in volumes.
 
Hoewel ziekenhuizen ook in 2017 volgens ING ’slechts’ 1% groei tonen, worden huisartsen duurder (onder meer door enkele ziekenhuisbehandelingen over te nemen) en stijgen kosten voor langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. Daardoor stijgt de zorgproductie met 2,5%, stelt ING.
 
Dat heeft gevolgen voor uitgaven. In totaal kost de gezondheidszorg ons al ruim €95 miljard per jaar en dat bedrag stijgt dus verder. Deels komt de huidige groei van de zorg juist ook door economische groei, aldus ING. Mensen worden minder zuinig op hun eigen risico en gebruiken dus meer zorg. Ook vanuit Den Haag wordt meer geld uitgetrokken. Donderdag bleek dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) €100 miljoen extra wil vrijmaken voor ouderenzorg.
 
‘Eind 2017 komt een einde aan akkoorden over maximale groei. “Zonder ingrepen zullen in 2018 zorgkosten ook harder groeien dan de economie”, denkt Norbert Hoogers, directievoorzitter van Zilveren Kruis. Hij pleitte eind december in deze krant voor directe koppeling van zorguitgaven en economische groei om onbetaalbaarheid te voorkomen. “Dat zorgkosten harder groeien hoeft niet erg te zijn. Dat is een keuze, maar dat gaat ten koste van defensie of onderwijs.”
Gepubliceerd op:  31 januari 2017 564 x bekeken
Gerelateerde artikelen

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019887 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019931 x bekeken

BDO Benchmark ziekenhuizen 2019

BDO voert jaarlijks een Financiële Stresstest Ziekenhuizen uit, die zichtbaar moet maken of de instelling externe ontwikkelingen en interne aangelegenheden goed kunnen managen. Hoofdlijnen uit de Benchmark 2019 zijn dat overall het rendement toeneemt, maar kleinere ziekenhuizen achter blijven.

6 november 2019956 x bekeken