Maart darmkankermaand: nieuwe behandelingen en diagnostiek

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland; elk jaar komen er 15.000 patiënten bij. Dankzij het bevolkingsonderzoek worden vaker tumoren in nog relatief ongevaarlijke stadia ontdekt. Dat maakt nieuwe behandelingen en snelle diagnostiek urgenter dan ooit. Zoals een bloedtest om te bepalen wat voor type darmkanker je hebt. Of een nieuwe techniek om darmpoliepen (die misschien uit kunnen groeien tot tumoren) in één behandeling voorgoed weg te halen.
Er bestaan vier typen darmkanker, waarvan de meest agressieve variant bij 25 % van de patiënten voorkomt. Moeilijk te behandelen uitzaaiingen komen bij dit type heel vaak voor; slechts twintig procent van de patiënten leeft vijf jaar na de diagnose nog. “Die agressieve kankersoort moet je dus anders te lijf gaan dan de drie 'rustiger' typen”, zegt prof. dr. Onno Kranenburg, moleculair celbioloog.

Kranenburg: “De achilleshiel van deze kankercellen zou wel eens juist dáár kunnen zitten waar ze zo goed in zijn: in heel snel delen. Wij denken dat we met bestaande medicijnen de stress binnen die cellen zó kunnen opvoeren, dat ze zichzelf vernietigen – zonder de gezonde cellen eromheen te schaden. Stress die met agressief tumorgedrag gepaard gaat uitbuiten voor therapiedoeleinden: een compleet nieuw concept.”

Daarnaast willen Kranenburg en zijn onderzoeksgroep een bloedtest ontwikkelen waaruit af te leiden is welke vorm van kanker de patiënt heeft. “Deze test moet twee dingen kunnen voorspellen: wie gevaar loopt op terugkeer van de tumor, en wie op welke therapie zal reageren. Ook ná een behandeling of operatie kun je dus zien of je opnieuw behandeld moet worden of niet. Zo'n test is veel patiëntvriendelijker, makkelijker én goedkoper dan om de zoveel maanden ingrijpende onderzoeken en scans ondergaan.”

Een van de preventieve krachten van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is dat het darmpoliepen (die mogelijk uit kunnen groeien tot tumoren) aan het licht brengt.’ 
Gepubliceerd op:  23 maart 2016 660 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202083 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020708 x bekeken