Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie

Vijfenvijftigplussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden, blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.
Volgens de wetenschappers is het risico op dementie bij een afwijkende spiegel 30 procent hoger. De mogelijke nieuwe risicofactor kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. De onderzoekers wijzen erop dat magnesiumspiegels makkelijk te beïnvloeden zijn met voeding of supplementen. 

Huisartsen en internisten meten meestal niet het magnesiumgehalte in het bloed van ouderen. "Magnesiumwaarden zijn vrij constant, dus dit hoeft niet heel vaak, maar een check op gezonde waarden kan geen kwaad in het kader van dementie", zegt hoogleraar neuro-epidemiologie Arfan Ikram. Hij wijst erop dat ouderen vaak medicijnen slikken die de magnesiumspiegel kunnen verlagen, zoals plastabletten of maagbeschermers. Hij wijst erop dat ouderen vaak medicijnen slikken die de magnesiumspiegel kunnen verlagen, zoals plastabletten of maagbeschermers.

De relatie tussen het magnesiumgehalte en dementie is nog niet eerder aangetoond. Het Erasmus MC geeft wel aan dat er vervolgonderzoek nodig is. Het onderzoek is uitgevoerd onder 9.500 mensen. De uitkomsten ervan zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
 
Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  27 september 2017 469 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden

Het tau eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij mensen met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Lies Thijssen van Amsterdam UMC onderzocht een nieuwe test die het tau eiwit kan meten in bloed.

5 juni 2020506 x bekeken

RIVM: dementie straks voornaamste doodsoorzaak

Dementie is in 2040 naar verwachting de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg daarvan groeit de komende 23 jaar vermoedelijk van 14.000 tot bijna 40.000, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat deze week verscheen.

7 juli 20171089 x bekeken

Onderzoekers werken aan test voor detecteren risico op Alzheimer

Onderzoekers van een ziekenhuis in Massachusetts werken aan een test om het risico op Alzheimer al op jonge leeftijd te detecteren. Voor de test werden uitkomsten van voorgaande onderzoeken gecombineerd. Het ging daarbij om alle genen waarvan bekend is dat ze er op wijzen dat Alzheimer op late leeftijd kan ontstaan.

19 juli 2016634 x bekeken