Materiaaleisen doorslaggevend voor darmkankertest

De gunning voor de darmkankertest iFOBT voor het darmkankerscreeningsprogramma is voor 75 procent gebaseerd op materiaaleisen en voor 25 procent op de prijs. Dat staat in het aanbestedingsdocument dat is gepubliceerd voor deze aankoop op Tenderned.

 

De aanbesteding voor de darmkankerscreening is gewonnen door het product FOB Gold van Italiaanse makelij. Deze scoort echter slechter dan het Japanse OC-Sensor dat in de proefscreening werd gebruikt, bepleiten artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In de Volkskrant noemt Jan Jansen, hoogleraar mdl-ziekten in het UMC St Radboud, de Italiaanse test  ‘de Fyra onder de poeptesten’.

De aanbestedingsdocumenten laten zien dat onderzoek maar een klein deel van de keuze uitmaakt. Bij de ‘materiaaleisen’ staat wel dat klinisch onderzoek moet zijn gedaan naar gebruik van de iFOBT in een niet-klinische populatie, of in een bevolkingsonderzoek, maar dat onderzoek telt maar voor 12 procent mee. Verder kunnen punten worden verdiend als de fabrikant aannemelijk maakt op een A4-tje dat een 55-plusser zelf de test kan afnemen, en dat de buis niet lekt, naast een aantal andere eisen. De buizen waarin het Hb in de ontlasting langer te meten is, kregen meer punten in de aanbesteding.

Het RIVM gaf aan dat de gekozen buis voldeed aan de kwaliteitseisen. In september gaat de darmkankerscreening van start. De aanbesteding is voor 203.000 zelfafnamebuizen in 2013, en dat loopt in de jaren erna op naar jaarlijks 1,3 miljoen buizen vanaf 2019, wanneer de hele leeftijdsgroep van 55-75 jaar wordt uitgenodigd.

 

Gepubliceerd op:  26 maart 2013 875 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Stippen aan de horizon komen dichterbij

Met een simpele bloedtest binnen een paar dagen weten of iemand wel of geen kanker heeft. Hoe fijn zou dat zijn? Wereldwijd zijn tientallen pogingen ondernomen. De verwachtingen waren groots, maar de successen bleven schaars. Totdat in 2015 een internationale onderzoeksgroep, onder leiding van Tom Würdinger van het Amsterdam UMC Cancer Center, een doorbraak meldde die levensvatbaar lijkt. Stap voor stap ontwikkelen ze het idee verder en komt beschikbaarheid dichterbij de patiënt. Het principe van de test berust op twee pijlers: RNA-sequencing en bioinformatica.

21 juni 2019428 x bekeken