Medicijnen op maat dankzij DNA-test

Dankzij een DNA test kunnen apothekers steeds meer geneesmiddelen op maat aanbieden, omdat een dergelijke test informatie kan geven hoe geneesmiddelen in het lichaam worden afgebroken dan wel omgezet tot andere stoffen. Zo kan veel beter worden bepaald welk geneesmiddel werkt en in welke dosering bij een bepaalde patiënt.
In een uitzending op BNR kwam Bert Ruben aan het woord. Hij is een van de ongeveer 20 apothekers in Nederland die de DNA-test aanbieden.
 
De test kan alleen worden gebruikt voor geneesmiddelen die door de lever worden beïnvloed. Op dit moment worden er 27 enzymen bepaald, waarmee over ongeveer 350 geneesmiddelen een uitspraak kan worden gedaan. Dat kunnen er  in de toekomst alleen maar meer worden.
 
 Volgens de apotheker zit het voordeel van deze methode voornamelijk bij de patiënt en de zorgverzekeraar. Voor de patiënt is het voordeel dat voorspellingen mogelijk zijn of de medicatie wel of niet gaat werken. Voor de zorgverzekeraar is het voordeel dat er minder geneesmiddelen nodig zijn voordat de juiste behandeling is gevonden. Geen ‘trial and error’ maar therapie op maat. Dat kost minder geld.
 
Klik hier om de uitzending te beluisteren.
 

 

Gepubliceerd op:  21 januari 2020 716 x bekeken