Medische labs aan vooravond van fusiegolf en forse saneringen

De medisch diagnostische sector kan de komende jaren een herstructurering tegemoet zien waarbij de helft van de circa 100 laboratoria en vijfduizend banen zullen verdwijnen. Dit meldt het Financieele Dagblad. Als oorzaak wijzen insiders in het FD de introductie van vrije tarieven aan in tarieven zullen zorgverzekeraars naar verwachting scherper gaan inkopen. Dit heeft binnen de sector een fusiegolf in werking gezet.
“Iedereen, van huisartsenlabs tot ziekenhuislabs, werkt aan schaalvergroting”, stelt Dagmar Enklaar, partner bij BoerCroon, in het FD. Daarmee zullen in de toekomst laboratoria ontstaan met jaaromzetten van 150 miljoen euro tot 200 miljoen euro.
 
Als uitvloeisel van de concentratietendens besluit een groeiend aantal ziekenhuizen om hun lab op te heffen en het onderzoek uit te besteden aan een zelfstandige laboratoriumpartij. Volgens sommigen kunnen de onderzoekstarieven hiermee met 20 procent tot 50 procent dalen. Efficiënter werken betekent ondermeer dat mogelijk de helft van de huidige 10 duizend banen in de sector verdwijnen.
 
De herstructurering van de markt voor medische diagnostiek heeft volgens FD ook de interesse gewekt van Nederlandse private investeerders.  Door nu in te stappen hopen ze straks weer te kunnen doorverkopen aan grote buitenlandse strategische en private equity partijen.
 
Klik hier voor het artikel. 
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 1727 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Consequenties van IVDR voor laboratoria

De IVDR gaat niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor andere partijen consequenties hebben. De laboratoriumprofessionals zijn zich ook aan het voorbereiden, bijv. als het gaat om de ‘in house tests’: de testen die in de laboratoria zelf worden ontwikkeld. Er is een aparte ‘taskforce IVDR’ ingesteld, die een leidraad voor laboratoria wil ontwikkelen voor de implementatie van de nieuwe wetgeving voor hun leden.

21 januari 2020355 x bekeken

Voorspellen van de effectiviteit van MTX bij RA

Laboratoriumspecialist klinische chemie dr. Maurits de Rotte ontwikkelde – samen met anderen – een model om de effectiviteit van de behandeling van reumatische artritis met methotrexaat (MTX) te voorspellen.

6 november 2019169 x bekeken