Meer geld voor preventie in zorgverzekering

Zorgverzekeraars moeten meer gestimuleerd worden om te investeren in ziektepreventie en een gezonde levensstijl bij verzekerden. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS tijdens een congres over voeding en gezondheid.
Hij overweegt om de Zorgverzekeringswet aan te passen, zodat preventie een integraal onderdeel wordt van het basispakket. Jaarlijks wordt er 2 miljard euro uitgegeven aan preventie. Dat is slechts een fractie van het totale zorgbudget, dat 80 miljard euro bedraagt. Dat is een enorm verschil waar het huidige kabinet verandering in wil aanbrengen.

Het doel van preventie is om burgers gezonder te laten leven, bijvoorbeeld door meer te bewegen, minder suiker te consumeren en minder (of niet) te drinken en roken. Maar ook door de zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen en vroegtijdig ziektesignalen te herkennen. Een groot aantal ziekten en klachten kan door middel van preventie voorkomen worden. De totale zorgkosten nemen dan ook af. Dit heeft weer een positieve invloed op de premie die de klant betaalt.
 
Blokhuis wil uitzoeken of er een manier is om verzekeraars te motiveren om nadrukkelijker in te zetten op preventie bij verzekerden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een vergoeding of een andere prikkel, zowel voor de verzekeraar als voor de klant. Verzekeraar Menzis experimenteert al met een dergelijk preventieprogramma.
 
Binnenkort gaat Blokhuis in gesprek met zorgverzekeraars om te kijken of preventie een belangrijke rol kan vervullen binnen de Zvw. Op dit moment kan de verzekerde eigenlijk alleen via een aanvullende verzekering preventieve zorg vergoed krijgen. De verzekeraar geeft dan een vergoeding voor bepaalde preventieve cursussen, zoals een EHBO-cursus, leefstijltraining, gezondheidscursus of vergoeding voor een fitnessabonnement.
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 638 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 20201517 x bekeken

1,1 miljoen verzekerden overgestapt naar andere zorgverzekeraar

De jaarlijkse mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen ligt weer achter ons. Uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars blijkt dat 6,2% van de verzekerden (1,1 miljoen personen) per januari 2020 is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

21 januari 2020698 x bekeken

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191432 x bekeken