Meldpunt Infectieziekten krijgt navolging

Het Meldpunt Uitbraken Infectieziekten (MUIZ) werkt in Rotterdam-Rijnmond zo goed dat andere GGD-regio's deze aanpak overnemen. Zuid-Holland-Zuid en recent Zeeland hebben dat al gedaan, andere regio's onderzoeken de mogelijkheid, zo blijkt uit een evaluatie.
Het Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO geeft zorgprofessionals inzicht in uitbraken van infectieziekten en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) in de regio. Dit is nodig, omdat patiënten zorg krijgen in verschillende zorginstellingen en thuis. Infectieziekten, zoals norovirus, schurft of BRMO reizen mee met patiënten en zorgmedewerkers. Infectieziekten zijn voor kwetsbare mensen gevaarlijk. Ook voor zorginstellingen hebben uitbraken een grote impact.

MUIZ is gebouwd voor en door professionals van Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ), ConForte, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg en de GGD’en Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. De GGD Rotterdam-Rijnmond fungeerde als trekker van deze samenwerking die nu landelijk in de belangstelling staat.

Zowel zorgprofessionals als de bestuurders van de ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en GGD’en hebben vastgesteld dat MUIZ toegevoegde waarde heeft. De webapplicatie om uitbraken te melden is gebruiksvriendelijk, het biedt het gewenste overzicht, zorgt voor een unieke samenwerking en is van toegevoegde waarde voor de bestrijding van uitbraken. Inmiddels wordt MUIZ gebruikt in Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Zeeland. Alle ziekenhuizen en ruim 90% van de verpleeg- en verzorgingshuis locaties zijn aangesloten in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid.
Gepubliceerd op:  20 november 2018 398 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Europese Commissie publiceert ‘staat van de gezondheidszorg’ in landen EU

De Europese Commissie heeft eind november 2019 profielen van de gezondheidsstelsels in dertig landen geschetst. Daarbij zijn de voornaamste trends in de transformatie van de gezondheidsstelsels gepresenteerd en de belangrijkste conclusies uit de landprofielen getrokken. Het Nederlandse rapport biedt een interessante vergelijking met andere landen.

5 december 2019444 x bekeken

Verspilling in de zorg vraagt om slimme kostenbesparing: Nederland doet zijn best

Eenvijfde van alle zorgkosten draagt niet of nauwelijks bij aan een betere gezondheid van de patiënt. Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, kunnen landen veel minder geld uitgeven aan zorg zonder het belang van patiënten te schaden. De organisatie schrijft in een recent rapport dat er overduidelijk bewijs is voor verspilling. In Nederland zijn er diverse initiatieven om verspilling tegen te gaan.

29 maart 2017873 x bekeken

Agenda voor de Zorg: ‘Investeer in vernieuwende zorg’

Investeer in vernieuwende zorg. Dat is de oproep aan een nieuw Kabinet door een brede coalitie van patiënten-, cliënten- en ouderenorganisaties, zorgverleners, zorgaanbieders, publieke gezondheidsdiensten en zorgverzekeraars.

29 maart 2017850 x bekeken