Met biomarkers troponine en albumine betere detectie schade aan hart

Patiënten op de intensive care of patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan krijgen soms schade aan hun hart of zelfs een hartaanval. Uit recent promotieonderzoek blijkt dat het mogelijk is om de schade in een vroeg stadium te detecteren en verder schade te voorkomen.
De aanwezigheid van de biomarker troponine bij patiënten die geopereerd zijn aan hun hart werd onderzocht. Op zich niets nieuws, maar het blijkt soms lastig onderscheid te maken tussen ‘normale’ schade die ontstaat door de operatie en eventuele extra schade. De onderzoeker vond een karakteristieke piek in het gehalte troponine bij patiënten voordat ze een hartaanval kregen.

Ook werd als tweede biomarker het eiwit albumine bekeken. Het gehalte van dit eiwit in het bloed bleek direct gelinkt aan de hoeveelheid schade aan het hart van de patiënten. Ook bleken patiënten op de intensive care met veel albumine in hun bloed vaker last te krijgen van boezemfibrilleren.
 
Al deze indicatoren kunnen artsen gebruiken om hun behandelingen in de toekomst te verbeteren.
 
Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:   5 december 2019 687 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

Tijdens de Nijmeegse vierdaagse is onderzoek gedaan naar de effecten van toename van de signaalstof troponine in het bloed bij inspanning. Men vond dat een verhoogde concentratie van troponine in het bloed na langdurig wandelen geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Het onderzoek is recent is gepubliceerd in Circulation.

2 september 20192082 x bekeken

Stresstest niet altijd nodig dankzij troponine-afkappunt

Het is mogelijk patiënten met een coronaire hartziekte in risicoklassen onder te brengen, dankzij de nieuwste assays die veel lagere concentraties van hoogsensitief cardiaal troponine I (hs-cTnI) kunnen meten dan conventionele assays.

20 november 2018519 x bekeken

Minder opnames door digoxine

Patiënten met hartfalen en een hoog risico op ziekenhuisopname hebben meer baat bij een behandeling met digoxine dan degenen met een laag risico. Bij de eerste groep verminderde digoxine het aantal ziekenhuisopnames met 42%, bij de tweede groep was dit slechts 3%.

16 juli 2018512 x bekeken