Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Dit jaar is 5,9 procent van de verzekerden in Nederland overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis Intelligence, die voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag in zijn nieuwjaarstoespraak noemde. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen overstappers.
Vorig jaar stapten 1,08 miljoen verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar, oftewel 6,4 procent van de verzekerden.

Verzekerden konden tot 1 januari 2018 hun zorgverzekering opzeggen. Tot 1 februari 2018 hebben overstappers de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Omdat nog niet alle overstapmutaties bij de zorgverzekeraars verwerkt zijn, kan het percentage nog naar boven of naar beneden bijgesteld worden. Begin februari publiceert Vektis de definitieve overstapcijfers.

Uit cijfers van ZN blijkt dat een miljoen verzekerden tijdens de overstapperiode de zorgverzekeringskaart hebben bekeken. Daarop staat informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden. Rouvoet laat weten 'erg blij' te zijn met dit resultaat. "Wij vinden het belangrijk dat verzekerden zich goed kunnen oriënteren en goed onderbouwd een keuze kunnen maken", aldus de ZN-voorzitter.
Gepubliceerd op:  18 januari 2018 504 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 20201710 x bekeken

1,1 miljoen verzekerden overgestapt naar andere zorgverzekeraar

De jaarlijkse mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen ligt weer achter ons. Uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars blijkt dat 6,2% van de verzekerden (1,1 miljoen personen) per januari 2020 is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

21 januari 2020837 x bekeken

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191617 x bekeken