Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Dit jaar is 5,9 procent van de verzekerden in Nederland overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis Intelligence, die voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag in zijn nieuwjaarstoespraak noemde. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen overstappers.
Vorig jaar stapten 1,08 miljoen verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar, oftewel 6,4 procent van de verzekerden.

Verzekerden konden tot 1 januari 2018 hun zorgverzekering opzeggen. Tot 1 februari 2018 hebben overstappers de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Omdat nog niet alle overstapmutaties bij de zorgverzekeraars verwerkt zijn, kan het percentage nog naar boven of naar beneden bijgesteld worden. Begin februari publiceert Vektis de definitieve overstapcijfers.

Uit cijfers van ZN blijkt dat een miljoen verzekerden tijdens de overstapperiode de zorgverzekeringskaart hebben bekeken. Daarop staat informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden. Rouvoet laat weten 'erg blij' te zijn met dit resultaat. "Wij vinden het belangrijk dat verzekerden zich goed kunnen oriënteren en goed onderbouwd een keuze kunnen maken", aldus de ZN-voorzitter.
Gepubliceerd op:  18 januari 2018 305 x bekeken
Gerelateerde artikelen

NZa waarschuwt zorgverzekeraars wegens intransparant inkopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW een waarschuwing op. De zorgverzekeraars krijgen deze waarschuwing omdat zij onvoldoende transparant zijn geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces.

2 september 20191287 x bekeken

CZ zet in op zorg op maat

CZ wil zorginkoop inrichten op persoonsgerichte zorg. De zorgverzekeraar steunt een initiatief dat is gericht is op verbetering van zorg door het afstemmen van individuele behandelwensen en de biologische kenmerken van een patiënt. Diagnostiek is daar een belangrijk onderdeel van.

10 juli 2019906 x bekeken

Meerjarige contracten in de zorg: stand van zaken anno 2018

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 onderhandelen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de kwaliteit, prijs en volume van zorg. Een van de ontwikkelingen op de zorginkoopmarkt is dat van eenjarige contracten wordt overgestapt op meerjarige contracten. Deze ontwikkeling heeft zich ook in 2017 en 2018 doorgezet.

29 november 2018387 x bekeken