Minister antwoordt Kamervragen over zelftesten voor SOA’s

Minister Schippers heeft de antwoorden naar de Tweede Kamer gestuurd de vragen over HIV zelf testen, die haar door Kamerleden van de PvdA waren gesteld naar aanleiding van het rapport ‘SOA-testen, zelf doen of laten (doen)’? (www.soaaids.nl). De minister waarschuwt voor het feit dat online verkrijgbare zelftesten vaak voldoen niet aan de eisen van de IVD Richtlijn en het Besluit in-vitro diagnostica en dat het ook voorkomt dat deze testen geen of een onjuiste CE-markering hebben.

Deze testen zijn daarom mogelijk niet betrouwbaar en er is dan een grotere kans op vals-positieve of vals-negatieve uitslagen. Hierin zit een potentieel risico voor de individuele gezondheid en de volksgezondheid. Het advies vanuit het ministerie van VWS is dan ook om bij (ernstige) klachten of het vermoeden van een SOA of HIV dit bij voorkeur door een huisarts of GGD te laten testen, zij gebruiken alleen goedgekeurde testen.

De minister geeft ook aan in het kader van de voorbereidingen voor de nieuwe Verordening voor in-vitro diagnostica in Brussel specifiek aandacht te vragen voor de problematiek rond de (online) zelftests.  Ook verwacht zij dat er ten gevolge van de nieuwe wetgeving binnen de EU meer samenwerking zal komen tussen de inspecties van de verschillende lidstaten. Het probleem zal ook dan echter blijven dat de internethandel van buiten de EU moeilijk te controleren is en dat kwaadwillende makkelijk nieuwe websites kunnen opzetten. Omdat veel aanbieders van de zelftesten buiten Europa zijn gevestigd is het moeilijk aanbieders aan te spreken en dus is het lastig te handhaven. Mede daarom is in overleg tussen VWS en IGZ extra informatie geplaatst op Rijksoverheid.nl om burgers te wijzen op de risico’s van zelftesten en advies te geven zelf waakzaam te zijn bij het aanschaffen van zelftests via internet.

De minister geeft uitdrukkelijk aan geen voorstander te zijn van separate keurmerken. Het advies is dus ook aan consumenten om er vooral op te letten of een zelftest een CE-markering heeft, een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en de vermelding dat de test bestemd is voor thuisgebruik. Dan voldoet de test tenminste aan de veiligheids- en kwaliteitseisen uit de wetgeving. Uiteraard blijft daarnaast het advies vanuit het ministerie van VWS om bij (ernstige) klachten of het vermoeden van een SOA of HIV een test door een huisarts of een GGD te laten doen.
Klik hier voor de Kamervragen en antwoorden.

Gepubliceerd op:  28 mei 2014 2054 x bekeken