Minister beantwoordt kamervragen over dure soa-testen

De financiering van de eerstelijnsdiagnostiek gaat op de schop. Minister Schippers van Volksgezondheid wijst erop in reactie op Kamervragen over dure soa-testen.
Huisarts Jan van Bergen signaleerde in augustus nog in Medisch Contact dat sommige labs tot wel 300 euro vragen voor een chlamydiatest. Waarschijnlijk is de prijs zo hoog, omdat het tarief voor de handmatige test in rekening is gebracht, in plaats van de automatische test, vermoedt de huisarts. Verder worden de testen voor gonorroe en trichomonas vaak routinematig meegedaan, wat ook niet helpt bij het drukken van de kosten. Het levert een gepeperde rekening op voor de jonge aanvragers van de testen, die vaak het eigen risico niet hebben opgebruikt.
 
Schippers erkent dat zorgverzekeraars de afgelopen jaren ‘minimaal beleid hebben gevoerd ten aanzien van eerstelijnsdiagnostiek’. Vanaf 2014 gaat dat veranderen volgens de minister, want dan krijgen de eerstelijnsdiagnostische centra geen vaste tarieven meer voor hun tests. De NZa doet momenteel onderzoek naar nieuwe maximumprijzen. Verzekeraars kunnen vervolgens onderhandelen over de te voeren prijs met de centra.
 
Klik hier voor de tekst van de kamervragen en antwoorden van de minister. 

 

Gepubliceerd op:   8 oktober 2013 1296 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019700 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019983 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018643 x bekeken