Minister over bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

In het kader van de behandeling van de begroting 2014 van VWS zijn ook vragen gesteld over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Daarin is ook gevraagd of er in het veld al consensus bereikt over de klinische validiteit van de FOB-Gold test die ingezet zal gaan worden in het landelijke Bevolkingsonderzoek.
In antwoord op vraag 164 zegt de minister: “De uitvoeringspilot is op 2 september jl. gestart. Het is te vroeg om (tussentijdse) resultaten te kunnen melden. De pilot is in de eerste plaats bedoeld om het systeem te testen. Daar zijn al enkele (technische) verbeterpunten geconstateerd en doorgevoerd. Zo bleek dat, ondanks alle aandacht die vooraf is besteed aan de communicatie voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden, er toch groepen zijn die de gebruiksaanwijzing van de test niet goed hadden begrepen. Er wordt nu een extra opdracht uitgezet om de informatie voor deze groepen verder te verbeteren. Deze punten staan de start per 1 januari aanstaande niet in de weg. 
 
In het veld is consensus over de start van het bevolkingsonderzoek met de FOB Gold. Vanaf het begin van het bevolkingsonderzoek zal in een veiligheidsmonitor bewaakt worden of de test ook in een bevolkingsonderzoeksetting voldoet aan de eisen die we hebben gesteld. Daarnaast laat ik, zoals ik in mijn reactie op het Gezondheidsraadadvies meedeelde, een vergelijkend onderzoek naar de verschillende ontlastingstesten (GOLD en OC-Sensor) meelopen gedurende de gefaseerde invoering van het bevolkingsonderzoek. 
Gepubliceerd op:  25 oktober 2013 1221 x bekeken
Gerelateerde artikelen

HPV-thuistest over twee jaar beschikbaar

De thuistest voor humaanpapillomavirus (HPV) moet over twee jaar beschikbaar zijn, schrijft minister Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil de test op termijn breed beschikbaar stellen, in de hoop meer vrouwen op de sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker.

25 oktober 20131584 x bekeken

Bevolkingsonderzoeken kanker worden weer opgestart

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen cliënten vanaf begin mei weer uitnodigingen.

5 juni 2020634 x bekeken