Minister tevreden over screening darmkanker

Minister Schippers is tevreden over het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In 2015 deden daar 850 duizend mensen aan mee. Bij bijna 3700 van hen werd na een vervolgonderzoek kanker ontdekt en bij meer dan 20 duizend mensen werden poliepen weggehaald die een voorstadium van kanker kunnen zijn.
Dat blijkt uit de brief die de minister woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens haar heeft Nederland met 72,6 procent het hoogste percentage deelnemers ter wereld aan een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Schippers geeft aan dat hierdoor uiteindelijk minder mensen zullen sterven aan darmkanker. Omdat je mensen eerder opspoort, is de behandeling vaak minder zwaar en heeft de arts meer mogelijkheden voor behandeling. "Dat scheelt veel leed bij patiënten en hun naasten", aldus de minister.

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is begonnen in 2014. Het eerste jaar werden meer dan 700 duizend mensen uitgenodigd, zo’n 70 procent van hen deed mee. Het onderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en richt zich op mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar.

Meer cijfermateriaal en details over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker vindt u in de monitor van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek/NKI, die eveneens aan de Tweede Kamer is toegestuurd.
Gepubliceerd op:   7 oktober 2016 526 x bekeken