Minister VWS reageert op vragen tweede Kamer over Lyme expertisecentrum

In juni 2017 heeft de Minister van VWS de Kamer geïnformeerd over de oprichting van een landelijk onderzoeks- en behandelcentrum voor de ziekte van Lyme te bevorderen. Onlangs is de minister daar nog een keer stevig op bevraagd. Het doel van het expertise centrum is het verbeteren van de preventie, diagnostiek en behandeling van de ziekte van Lyme door een gezamenlijk inzet van de betrokken partijen en hoop op een bundeling van kennis tot betere behandelmogelijkheden.
In het inmiddels gepubliceerde beleidsplan ruim aandacht voor de diagnostiek. Als kwetsbaarheid wordt genoemd de onduidelijkheid over het nut van de bestaande testen, die voor verwarring zorgt bij artsen en patiënten. De laatstgenoemde groep gaat met regelmaat zelf op zoek naar een passende (buitenlandse) test. Daarom wordt onder meer ingezet op:
  • Validatie cellulaire testen op de ziekte van Lyme: in 2021 moeten  er minimaal 3 testen zijn gevalideerd;
  • Door (minimaal) 1 volgens internationale normen uitgevoerde rondzendoefening, moet in 2018 de kwaliteit van de lymediagnostiek in de Nederlandse microbiologische laboratoria in kaart gebracht zijn.
Klik hier, hier en hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:  15 september 2017 714 x bekeken
Gerelateerde artikelen

RIVM: LymeSpot-test heeft geen meerwaarde bij neuroborreliose

Een actieve infectie in het zenuwstelsel veroorzaakt door de Borrelia-bacterie (Lyme neuroborreliose) is niet aan te tonen met de LymeSpot-test. Deze commerciële test, waarvoor veel patiënten naar Duitse klinieken gaan, was nog niet eerder gevalideerd.

5 december 2019209 x bekeken

Minister Bruins: start nieuw internationaal samenwerkingsverband geneesmiddelen; medische hulpmiddelen gaan volgen

Eind oktober is het International Horizon Scanning Initiative (IHSI) gestart, waarin Nederland samenwerkt met 8 andere landen om informatie over nieuwe en belangrijke geneesmiddelen in kaart te brengen en met elkaar te delen. Hierdoor weten de landen vroegtijdig waar ze aan toe zijn als het gaat om toekomstige dure geneesmiddelen. Op termijn gaan ook medische hulpmiddelen onderdeel uitmaken van het initiatief.

6 november 2019792 x bekeken

Lyme en tropische infectieziekten

Tijdens het Algemeen Overleg Medische Preventie medio april heeft minister Bruins toezeggingen gedaan over de bestrijding van de ziekte van Lyme en tropische infectieziekten

10 juli 2019925 x bekeken