Mooi voorbeeld van TOM: Screening op DPD-deficiëntie verbetert veiligheid van chemotherapie

De veiligheid van patiënten die bepaalde chemotherapie krijgen, kan sterk verbeterd worden als vóór start van de behandeling gescreend wordt op DPD-deficiëntie, en patiënten met DPD-deficiëntie behandeld worden met een lagere, geïndividualiseerde dosering van het fluoropyrimidine-geneesmiddel. Dit blijkt uit een proefschrift van Linda Henricks, die in september promoveerde aan de UU.
Fluoropyrimidines (o.a. capecitabine en 5-fluorouracil) zijn veelgebruikte anti-kankergeneesmiddelen (chemotherapie) voor onder meer darmkanker, borstkanker en maagkanker. Een deel van de patiënten die behandeld worden met deze chemotherapie (10-30%) krijgt last van ernstige bijwerkingen, die soms levensbedreigend zijn. Patiënten met een verminderde activiteit van het enzym DPD dat zorgt voor de afbraak van chemotherapie, ook wel DPD-deficiëntie genoemd, hebben een zeer hoog risico op ernstige bijwerkingen wanneer zij behandeld worden met een volledige dosis van het fluoropyrimidine-geneesmiddel. Patiëntenveiligheid kan sterk verbeterd worden als vóór start van de behandeling gescreend wordt op DPD-deficiëntie, en patiënten met DPD-deficiëntie behandeld worden met een lagere, geïndividualiseerde dosering van het fluoropyrimidine-geneesmiddel.

Screening voor DPD-deficiëntie kan op twee verschillende manieren, namelijk door middel van genotypering (waarbij genetische varianten van DPYD, het gen dat codeert voor DPD, worden onderzocht) of fenotypering (waarbij DPD-activiteit op een meer directe manier wordt onderzocht).

Beide methoden worden onderzocht in diverse klinische studies die worden beschreven in het proefschrift van Linda Henricks. Resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor de klinische praktijk, omdat wordt aangetoond dat patiëntenveiligheid wordt verbeterd door screening op DPD-deficiëntie en dosisaanpassing in DPD-deficiënte patiënten. Er wordt daarom ook aangeraden om deze screening als standaardzorg toe te passen. Dit wordt inmiddels al in steeds meer ziekenhuizen in Nederland gedaan, mede door de grote klinische studie naar DPYD-genotypering die in dit proefschrift beschreven wordt, die is uitgevoerd in 17 ziekenhuizen in Nederland.
Gepubliceerd op:   2 oktober 2018 337 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019228 x bekeken

Testen op DPD-deficiëntie verbetert veiligheid chemo

Patiënten die een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen van chemotherapie hebben kunnen worden geïdentificeerd door te testen op deficiëntie van het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD). Het op voorhand testen op vier genetische DPYD-varianten verbetert de patiëntveiligheid. Dat schrijft Linda Hericks in het Pharmaceutisch Weekblad van 8 maart 2019.

13 maart 2019764 x bekeken

Gevoeligheid voor bestraling te voorspellen dankzij tumorbiologie

Met hulp van tumorbiologie is te voorspellen of een patiënt met hoofd-halskanker goed zal reageren op radiotherapie. Uit recent promotieonderzoek blijkt dat biologische kenmerken gemeten in tumorweefsel iets kunnen zeggen over de kans op terugkeer van de tumor na de bestraling. Messenger-RNA en micro-RNA werden gebruikt om informatie te verzamelen over de mechanismes die een tumor minder gevoelig voor bestraling maken.

31 januari 2018577 x bekeken