MRSA bacterie-uitbraken in ziekenhuizen voorkomen met nieuwe draagbare tester

Studenten van de Universiteit Maastricht hebben een tester ontwikkeld waarmee bacteriën kunnen worden gedetecteerd, waardoor in de toekomst mogelijk een bacteriële uitbraak kan worden voorkomen. De recent ontwikkelde tester is een handige, snelle en goedkope manier om een bacterie te identificeren, vóórdat er een uitbraak plaatsvindt.
De point of care tester is draagbaar, zodat er ter plekke – in bijvoorbeeld een operatiekamer of intensive care unit – kan worden getest of de bacterie aanwezig is. Het resultaat is dus meteen zichtbaar zodat laboratoriumonderzoek overbodig zou moeten worden. Het ter plekke identificeren van een bacterie zorgt ervoor dat er op snellere en meer doelgerichte wijze kan worden ingegrepen waardoor de kans op een uitbraak zou verkleinen.

De uitvinder van de tester, fysicus en universitair docent Bart van Grinsven – verbonden aan het Maastricht Science Programme van de Universiteit Maastricht – ontving dit jaar de Edmond Hustinxprijs voor de Wetenschap. Ook publiceerde hij recent een artikel in het tijdschrift ACS Sensors (American Chemical Society), een vakblad voor chemie en biologie.

Slimmer meten met draagbare, point of care apparatuur is één van de onderdelen van het Kennis-As project LiMe (Limburg Meet). In dit project werken onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool samen aan het ontwikkelen van zorgtechnologie.
Gepubliceerd op:   7 oktober 2016 621 x bekeken