Multiresistente tbc zeldzaam, maar duur in Nederland

De zorg voor een patiënt met multiresistente tuberculose was in 2009 ongeveer zes keer zo duur als die voor een patiënt met ‘gewone’ tbc. Als er sprake was van extensief resistente tbc (XDR-tbc) viel deze zelfs bijna twintig keer zo duur uit. Deze varianten komen echter weinig voor in Nederland. Dit blijkt uit gegevens van het KNCV Tuberculosefonds.

In 2009 kostte diagnose, behandeling en begeleiding van een tbc-patiënt gemiddeld 7850 euro, van MDR-tbc 44.250 euro en van XDR-tbc 139.500. Die laatste varianten komen gelukkig weinig voor in Nederland: in 2009 ging het om respectievelijk 17 en 3 patiënten, op het totaal van 1158 patiënten. Zowel het totaalaantal patiënten met tbc als de resistente varianten nemen af in Nederland: in 2012 werd tbc bij 962 mensen vastgesteld, waarvan het in 12 gevallen om MDR-tbc ging. Sinds 2009 zouden er geen patiënten met XDR-tbc in Nederland zijn gediagnosticeerd. Wat opvalt is dat extrapulmonale tuberculose in opkomst is: bijna de helft van de tbc-gevallen in ons land presenteert zich niet in de longen. De afname van tbc is ook in andere Europese landen een feit. Dat moet niet leiden tot afnemende aandacht voor bestrijding van de ziekte, zei het hoofd van de tuberculosebestrijding van het ECDC (European Center of Disease Prevention and Control) eerder dit jaar.

Gepubliceerd op:  14 mei 2013 1338 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019127 x bekeken

RIVM: aantal patiënten met tbc in Nederland daalt sterk

Het aantal mensen met tuberculose in Nederland is in 2017 sterk gedaald. In 2016 waren er nog 887 tbc tuberculose-patiënten, in 2017 waren dat er 787. Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland komt uit gebieden waar deze ziekte nog veel voorkomt, zoals Eritrea, Marokko en Somalië. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM. Dat er minder tbc-patiënten zijn komt onder andere doordat de instroom van migranten in 2016 en 2017 is afgenomen.

12 december 2018740 x bekeken

Gepersonaliseerde tuberculosebehandeling met behulp van vingerprik

Het moet in de toekomst mogelijk worden om de ideale dosering van tuberculosemedicatie voor elk individu vast te kunnen stellen door middel van een bloedtest. Dat bepleit Marlanka Zuur in haar proefschrift over de behandeling van tuberculose. De dosering kan dan per patiënt worden aangepast op geleide van de geneesmiddelenblootstelling gemeten in het bloed, zogenaamd Therapeutic Drug Monitoring (TDM).

29 november 2018400 x bekeken