Nederland organiseert wereldwijde conferentie tegen antibioticaresistentie

Samen met de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) zal Nederland in april 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie organiseren over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) begin oktober bekend gemaakt tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië.
Bij deze bijeenkomst maakte Bruins afspraken met zijn collega’s uit de grootste 20 economieën van de wereld over een gezamenlijke aanpak van gezondheidsvraagstukken. Mede door jarenlange inzet van Nederland, staat antibioticaresistentie bovenaan de internationale agenda.
 
Volgens Bruins is dit nodig omdat in veel landen te veel en onzorgvuldig gebruik wordt gemaakt van antibiotica. Daardoor worden steeds meer bacteriën resistent, zoals de MRSA-bacterie. Als er niet wordt ingegrepen kan een simpele blaasontsteking in de toekomst levensbedreigend worden. Omdat bacteriën zich niet aan landsgrenzen houden, is internationale samenwerking hierbij letterlijk van levensbelang.
 
Lees hier verder.
Gepubliceerd op:  17 oktober 2018 543 x bekeken
Gerelateerde artikelen

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Antibiotica resistentie is een toenemend probleem. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in oktober 2019 verscheen.

6 november 2019215 x bekeken

Maar in Nederland blijft antibioticaresistentie redelijk stabiel

Wereldwijd neemt antibioticaresistentie toe. Uit het jaarlijkse rapport NethMap/MARAN Monitoring of antimicrobial resistance and antibiotic usage in animals in the Netherlands 2019 blijkt dat Nederland goed scoort. In dit rapport presenteren verschillende organisaties samen de gegevens over het antibioticagebruik en -resistentie in Nederland, zowel voor mensen als voor dieren.

10 juli 20191010 x bekeken