Nederlands kankeronderzoek bundelt krachten: diagnostiek vrij-circulerend tumor-DNA naar kliniek

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. In Nederland worden nu alle krachten gebundeld om te onderzoeken – met studies voor long- en darmkanker – hoe de techniek ingebed kan worden en meerwaarde kan brengen in de ziekenhuispraktijk. Dit wordt gesubidieerd uit het onderzoeksprogramma Personalised Medicine van ZonMw.
De analyse van zeldzame spoortjes tumor-DNA die afkomstig zijn van tumorcellen elders in het lichaam, kan tegenwoordig via bloedtesten in plaats van weefselonderzoek. De diagnostiek is daarmee niet alleen veel minder belastend voor de patiënt maar ze geeft bovendien veel meer informatie over de DNA-samenstelling van verschillende tumorhaarden in het lichaam als er uitzaaiingen zijn.
 
Het gaat er nu om om de techniek in Nederland op een gestandaardiseerde manier te evalueren en implementeren. Daarvoor heeft een aantal partijen - patiëntenverenigingen, bedrijven, alle universitair medische centra en het Antoni van Leeuwenhoek een consortium opgericht: COIN (Circulating tumor DNA On the road to Implementation in the Netherlands).ZonMw ondersteunt dit project voor vier jaar.
 
Er wordt gewerkt aan een klinische validatieraamwerk voor ctDNA. Daarnaast wordt onderzoek gestart om de meerwaarde van deze diagnostische techniek te kunnen vaststellen bij het tegengaan van onderbehandeling bij patiënten met darmkanker in stadium 2. Omdat deze patiënten over het algemeen een goede prognose hebben, krijgen ze nu niet standaard chemotherapie nadat ze geopereerd zijn. Toch komt helaas bij 15-20% van hen de kanker terug.
 
Lees hier meer.

 

Gepubliceerd op:  20 november 2018 205 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe DNA-test ontwikkeld om vrouwen met eierstokkanker te onderzoeken op de aanwezigheid van BRCA-mutaties. Door te meten in het tumorweefsel spoort de test bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op dan de gangbare test in bloed. Zo kunnen patiënten sneller profiteren van een doelgerichte behandeling.

26 juni 2019239 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019149 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018419 x bekeken