Nieuw platform maakt volledige DNA-analyse sneller en betaalbaar

In België heeft een aantal onderzoekers en bedrijven het 'Genome Analytics Platform' (GAP) ontwikkeld. Dit platform maakt het mogelijk om in slechts 48 uur en tegen aanvaardbare kosten het volledige DNA te lezen en analyseren.
Het platform is tot stand gekomen door een samenwerking van imec, KU Leuven, UZ Leuven, UGent, Agilent, Western Digital en BlueBee.
 
Begin 2000 waren de verwachtingen hoog gespannen toen het eerste menselijke genoom werd gepubliceerd. Een betere en meer gepersonaliseerde behandeling zou hierdoor mogelijk worden. Toch is een snelle, betrouwbare en betaalbare implementatie er nog niet gekomen. Dat had veel te maken met de noodzaak om de genetische data om te zetten naar bruikbare informatie. Dat vereist veel rekenkracht en dataopslag. Daardoor duurt de analyse te lang en is ze te duur.
 
Het Genome Analytics Platform maakt het uitlezen én analyseren van het volledige genoom betaalbaar voor ziekenhuizen. Het platform kan ingezet worden voor onderzoeksdoeleinden, maar ook voor de behandeling van patiënten in de dagelijkse praktijk. De volledige output van een sequentiemachine (48 DNA-stalen) kan op het GAP-platform verwerkt worden in slechts 48 uur.
 
Lees hier verder.
 

 

Gepubliceerd op:   8 mei 2019 560 x bekeken