Nieuw sepsisprotocol redt honderden levens

Toepassing van een speciale geprotocolleerde behandeling doet de sterfte door bloedvergiftiging op de intensive care met bijna 17 % dalen. Dat constateren Nederlandse onderzoekers in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Critical Care Medicine. concluderen dat het screenen op sepsis en toepassen van de combinatierichtlijn heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de sterfte.

Jaarlijks overlijden in ons land naar schatting 3500 patiënten ten gevolge van sepsis. Daarmee is bloedvergiftiging de meest voorkomende doodsoorzaak is op een intensive care. In het kader van het sepsisprogramma gingen in Nederland 52 IC-afdelingen aan de slag met de behandelrichtlijnen van de internationale Surviving Sepsis Campaign. Deze aanpak voorziet in betere screening en het volgens een vast tijdspad gelijktijdig toepassen van verschillende behandelelementen. De onderzoekers, onder leiding van internist-intensivist Arthur van Zanten, concluderen dat het screenen op sepsis en toepassen van de combinatierichtlijn heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de sterfte van In de deelnemende ziekenhuizen daalde de sterfte van 34,8 % naar 29 %; een relatieve sterftedaling van 16,7 %.  In de circa 30 ziekenhuizen die niet deelnamen aan het programma werd in dezelfde periode geen sterftereductie gezien onder de daar opgenomen sepsispatiënten.

Volgens Van Zanten heeft het Nederlandse onderzoek voor het eerst overtuigend aangetoond dat de daling van sterfte door sepsis samenhangt met het toepassen van de Surviving Sepsis Campaign. “Na uitgebreide analyse kon worden aangetoond dat de sterftedaling niet door verschillen in ziekte-ernst werd veroorzaakt en slechts werd gezien in deelnemende IC afdelingen”, stelt Van Zanten. “Daarmee is het belang van screening en het sturen op behandelbundels nu definitief aangetoond. Verdere implementatie van dergelijke bundelprogramma’s zou in Nederland potentieel honderden sterfgevallen in ziekenhuizen kunnen voorkomen. De sterfte aan sepsis op de deelnemende IC-afdelingen behoort nu tot de laagste van de wereld.

Gepubliceerd op:  16 april 2014 911 x bekeken