Nieuwe bloedtest kan meest voorkomende soorten kanker detecteren

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een grote stap gezet in de ontwikkeling van een bloedtest waarmee acht soorten kanker kunnen worden gedetecteerd. Voor vijf van die soorten kanker is er nog geen test. Door deze bloedtest kan kanker een jaar eerder worden opgespoord dan huidige scans. De wetenschappers spreken van een doorbraak.
De bloedtest kijkt naar het DNA in het bloed en kankergerelateerde eiwitten. Zo worden zestien genen onderzocht die vaak muteren bij diverse soorten kanker. Ook wordt gekeken naar acht eiwitbiomarkers die flink aan verandering onderhevig zijn in verhouding tot de plaats van het lichaam waar de kanker zich bevindt.

De nieuwe test spoort in zo’n zeventig procent van de geteste patiënten de acht meest voorkomende soorten kanker op. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Zo’n duizend patiënten zijn getest. Kanker in de eierstokken was het gemakkelijkst te detecteren, gevolgd door kanker in de lever, maagkanker, kanker in de pancreas, slokdarmkanker, darmkanker, longkanker en borstkanker.

Hoewel niet iedere vorm van kanker wordt opgespoord, zijn er wel veel soorten kanker die anders nooit zouden zijn opgemerkt. Kanker in de eierstokken, lever, maag, pancreas en de slokdarm zijn momenteel niet te detecteren.

Deskundigen verwachten dat het gebruik van een combinatie van geselecteerde biomarkeringen de manier is waarop we testen op kanker drastisch kunnen veranderen. Een test om alle soorten kanker te detecteren lijkt echter nog ver weg.

Het team achter de test, genaamd CancerSEEK, voorspelt dat de bloedtest uiteindelijk minder dan 500 dollar, omgerekend bijna 408 euro, zal gaan kosten. De test is nog niet klaar voor gebruik door het grote publiek. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

 

Gepubliceerd op:  31 januari 2018 579 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nieuwe bloedtest kan borstkanker vijf jaar voor de eerste knobbel opsporen

Britse onderzoekers van de Universiteit van Nottingham hebben een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot wel vijf jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. Hiermee kunnen duizenden levens worden gered, omdat de ziekte beter te behandelen is als deze vroeg wordt ontdekt. De nieuwe techniek zou op termijn de mammografie kunnen vervangen.

6 november 2019368 x bekeken

Stippen aan de horizon komen dichterbij

Met een simpele bloedtest binnen een paar dagen weten of iemand wel of geen kanker heeft. Hoe fijn zou dat zijn? Wereldwijd zijn tientallen pogingen ondernomen. De verwachtingen waren groots, maar de successen bleven schaars. Totdat in 2015 een internationale onderzoeksgroep, onder leiding van Tom Würdinger van het Amsterdam UMC Cancer Center, een doorbraak meldde die levensvatbaar lijkt. Stap voor stap ontwikkelen ze het idee verder en komt beschikbaarheid dichterbij de patiënt. Het principe van de test berust op twee pijlers: RNA-sequencing en bioinformatica.

21 juni 2019679 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019406 x bekeken