Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

Met de beoogde test wordt met een druppeltje bloed uit de vinger ter plekke snel onderscheid gemaakt tussen personen die geen tuberculose hebben en personen die deze besmettelijke infectieziekte mogelijk wel hebben. Een snelle diagnose en behandeling is volgens de onderzoekers met name belangrijk in ontwikkelingslanden, waar tuberculose veel voorkomt en hand in hand gaat met armoede.
De LUMC-onderzoekers gaan nu bepalen of deze test niet alleen werkt in Afrika, maar ook in Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Lees hier verder.

Gepubliceerd op:   5 december 2019 215 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde tuberculosebehandeling met behulp van vingerprik

Het moet in de toekomst mogelijk worden om de ideale dosering van tuberculosemedicatie voor elk individu vast te kunnen stellen door middel van een bloedtest. Dat bepleit Marlanka Zuur in haar proefschrift over de behandeling van tuberculose. De dosering kan dan per patiënt worden aangepast op geleide van de geneesmiddelenblootstelling gemeten in het bloed, zogenaamd Therapeutic Drug Monitoring (TDM).

29 november 2018461 x bekeken

Nederlandse poeptest doorbraak in TBC-bestrijding bij kinderen

Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds heeft een revolutionaire poeptest ontwikkeld om tuberculose (TBC) bij kinderen te diagnosticeren. De test is eenvoudig, goedkoop, kindvriendelijk en een enorme doorbraak in de internationale TBC-bestrijding.

1 november 2018608 x bekeken