Nieuwe test identificeert antibiotica resistente bacteriën in 30 minuten

Antibioticaresistentie is wereldwijd een groot probleem. Een nieuwe test is ontwikkeld die bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica binnen 30 minuten identificeert. Dit kan helpen in de strijd tegen resistentie.
Wanneer de artsen patiënten met bacteriële besmettingen behandelen, slaan zij vaak over eerste-lijns antibiotica over zoals methicillin of amoxiciline en gaan rechtstreeks voor een sterkere tweede-lijns antibiotica, zoals ciprofloxacin. Deze praktijk verhoogt de kans dat de behandeling efficiënt zal zijn, maar het is niet ideaal. Dat is omdat het verhoogde gebruik van tweede-lijnantibiotica het waarschijnlijker maakt dat de bacteriën ook tegen deze zwaardere geneesmiddelen bestand zullen worden.

Het probleem is dat er tot nu toe geen snelle en gemakkelijke manier was om te bepalen of de besmetting van hun patiënt bestand is tegen bijzondere antibiotica. Er is nu een test ontwikkeld die binnen een half uur een uitslag geeft. De onderzoekers concentreerden zich op één van de veel voorkomende besmettingen in mensen, urineweginfecties (UTIs). De resultaten zijn veelbelovend. De test wordt nog verder ontwikkeld en de onderzoekers hopen ook op termijn met bloedtesten te werken. Dat is lastiger omdat infecties in het bloed moeilijker zijn te testen omdat de bacteriën in veel lagere aantallen aanwezig zijn dan in urine. 

Klik hier en hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:   9 november 2017 681 x bekeken
Gerelateerde artikelen

In Nederland jaarlijks 200 doden en 5000 infecties door superbacterie

Ieder jaar sterven in Nederland naar schatting tweehonderd mensen door zogeheten superbacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. Het aantal Nederlanders dat een infectie oploopt met een resistente bacterie wordt ingeschat op zo’n vijfduizend.

20 november 2018569 x bekeken

Bacteriofagen: nog onvoldoende kennis over behandeling infecties bij mensen

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen doden. De vraag is of bacteriofagen kunnen worden ingezet om infecties bij mensen te behandelen. Dit kan bijzonder nuttig zijn wanneer het een infectie betreft met bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om te bepalen of bacteriofagen daadwerkelijk effectief zijn bij de behandeling van infecties. Ook is er nog te weinig bekend over de veiligheid.

20 juni 2018654 x bekeken

Bacteriegenen uitstekende voorspeller voor aanwezige metabolieten

Producenten van schoonheids- en huidverzorgingsproducten bepalen voor een belangrijk deel welke bacteriën er op je huid leven. Onderzoekers van de universiteit Utrecht ontwikkelden een computermodel dat uit het DNA van de micro-organismen de combinatie van de aanwezige metabolieten – hun voedings- en afvalstoffen bepaalt. Deze methode is interessant omdat het moeilijk is de metabolieten-samenstelling experimenteel te bepalen, terwijl die belangrijke aanwijzingen kan geven over ziekte en gezondheid.

20 april 2018933 x bekeken