Nieuwe test voorspelt mogelijk het risico op vroeggeboortes

Een simpele bloedtest zou met 75 tot 80 procent zekerheid vroeggeboortes kunnen voorspellen en de echografie gedeeltelijk vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University.
Wetenschappers aan de Stanford University onderzochten 38 bloedstalen van zwangere vrouwen waarbij de kans op prematuurtjes groot was. Daaruit bleek dat de activiteit van enkele genen een vroeggeboorte kan voorspellen. Tot nu toe was het erg moeilijk voor dokters om de geboortedag van een baby correct te schatten. Laat staan dat ze een premature bevalling konden voorspellen.

Volgens gynaecologen is de test een welkome aanvulling, omdat tot nu toe wordt afgegaan op de lengte van de baarmoederhals die als indicator dient voor een vroegtijdige bevalling. De resultaten van die screening bieden geen waterdichte garantie.

De nieuwe test kan dan wel geen prematuurtjes voorkomen, maar biedt de mogelijkheid om interventies beter in te plannen bij risicopatiënten.
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 166 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.

6 november 201922 x bekeken

Pasgeboren baby’s testen op SMA met hielprik

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Najaar 2020 komt er meer duidelijkheid.

6 november 201916 x bekeken

Farmacogenetische test in apotheken

Alphega en Boots zijn in oktober 2019 in vijftien apotheken gestart met het aanbieden van een farmacogenetische test. Vooralsnog is het aanbieden van deze test een pilot, maar de apotheken hebben de intentie de test ook snel te gaan aanbieden in alle Boots- en Alphega-apotheken. Men verwacht ook interesse van zorgverzekeraars.

6 november 201919 x bekeken