Nieuwe test voorspelt mogelijk het risico op vroeggeboortes

Een simpele bloedtest zou met 75 tot 80 procent zekerheid vroeggeboortes kunnen voorspellen en de echografie gedeeltelijk vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University.
Wetenschappers aan de Stanford University onderzochten 38 bloedstalen van zwangere vrouwen waarbij de kans op prematuurtjes groot was. Daaruit bleek dat de activiteit van enkele genen een vroeggeboorte kan voorspellen. Tot nu toe was het erg moeilijk voor dokters om de geboortedag van een baby correct te schatten. Laat staan dat ze een premature bevalling konden voorspellen.

Volgens gynaecologen is de test een welkome aanvulling, omdat tot nu toe wordt afgegaan op de lengte van de baarmoederhals die als indicator dient voor een vroegtijdige bevalling. De resultaten van die screening bieden geen waterdichte garantie.

De nieuwe test kan dan wel geen prematuurtjes voorkomen, maar biedt de mogelijkheid om interventies beter in te plannen bij risicopatiënten.
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 313 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020827 x bekeken