Nieuwe test voorspelt mogelijk het risico op vroeggeboortes

Een simpele bloedtest zou met 75 tot 80 procent zekerheid vroeggeboortes kunnen voorspellen en de echografie gedeeltelijk vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stanford University.
Wetenschappers aan de Stanford University onderzochten 38 bloedstalen van zwangere vrouwen waarbij de kans op prematuurtjes groot was. Daaruit bleek dat de activiteit van enkele genen een vroeggeboorte kan voorspellen. Tot nu toe was het erg moeilijk voor dokters om de geboortedag van een baby correct te schatten. Laat staan dat ze een premature bevalling konden voorspellen.

Volgens gynaecologen is de test een welkome aanvulling, omdat tot nu toe wordt afgegaan op de lengte van de baarmoederhals die als indicator dient voor een vroegtijdige bevalling. De resultaten van die screening bieden geen waterdichte garantie.

De nieuwe test kan dan wel geen prematuurtjes voorkomen, maar biedt de mogelijkheid om interventies beter in te plannen bij risicopatiënten.
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 225 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020138 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019135 x bekeken