NIPT beschikbaar voor alle zwangeren: resultaten eerste jaar

In Nederland wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) sinds 1 april 2017 in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen als alternatief voor de combinatietest. De resultaten laten zien dat als een zwangere kiest voor screening zij vaker kiest voor de NIPT dan voor de combinatietest. Daarbij test de Nederlandse NIPT nauwkeuriger dan op basis van studies werd verwacht.
In het eerste jaar hebben ongeveer 73.000 zwangeren de NIPT laten doen. Dit komt neer op zo’n 42% van alle zwangere vrouwen in Nederland. Ongeveer 3% van de zwangeren deed de combinatietest. Vóór de introductie van de NIPT koos 34% van de zwangeren voor screening met de combinatietest (cijfers 2016). Daarnaast liet een onbekend maar significant deel van de zwangeren de NIPT in het buitenland doen, waardoor het werkelijke percentage hoger lag.

 In 0,3% van de zwangerschappen waarbij NIPT wordt gedaan worden er aanwijzingen gevonden dat het ongeboren kind downsyndroom heeft; voor edwards- en patausyndroom is dat ieder 0,1%. Deze getallen komen overeen met wat vooraf was geschat op basis van internationale studies.

Klik hier en hier voor meer informatie.
 
Gepubliceerd op:  16 juli 2018 452 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zwangeren kiezen vaker voor prenatale screening met NIPT

Zwangeren in Nederland kiezen vaker voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) dan voor de combinatietest. Daarbij test de Nederlandse NIPT nauwkeuriger dan eerder werd verwacht. Dit zijn de resultaten na het eerste jaar van de TRIDENT-2 studie.

20 juni 2018419 x bekeken

Zorginstituut: NIPT test niet in basispakket

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet als eerste test binnen de prenatale screening uit de basisverzekering vergoed worden. Zorg kan alleen uit de basisverzekering worden vergoed, als een verzekerde een individuele zorgvraag heeft waarmee hij naar een zorgverlener gaat. Bij prenatale screening is daarvan geen sprake. De NIPT kan wel worden vergoed als er een medische indicatie is om die test te doen.

30 augustus 2017571 x bekeken

Subsidieverlening NIPT hoeft niet te worden gestaakt

De subsidieverlening NIPT hoeft niet te worden gestaakt; de subsidieregeling is toegestaan. Dat heeft de Rechtbank Den Haag bepaald naar aanleiding van een kort gedingprocedure die was aangespannen door een Belgisch laboratorium. Dit lab zag haar inkomsten aanzienlijk teruglopen door de invoering van de Nederlandse regeling.

1 mei 2017611 x bekeken