Nog meer kritiek: ongerustheid gekweekt door screening darmkanker

Bij de aankomende screening op darmkanker zullen veel mensen ten onrechte denken dat ze ziek zijn Commerciële medische testen als total body scans maar ook de aankomende screening op darmkanker maken veel mensen nodeloos ongerust, zeiden experts eind november in het dagblad Trouw.
De Gezondheidsraad, die vier jaar geleden de onderzoeken naar de dikke darm aanraadde, had geen expliciete aandacht voor de 'vals positieven', de mensen die een tijd ten onrechte denken dat ze darmkanker hebben. En dat zijn er veel bij de screening op darmkanker. Bij borstkanker is die onzekerheid bekend. Zo zijn er vrouwen die gezond bleken maar zich toch blijven melden in het ziekenhuis 'omdat er nou eenmaal ooit een vlekje op de scan is aangetroffen'.
 
Artsen keren zich steeds feller tegen preventieve onderzoeken zoals total body scans. Ze vermoeden dat commerciële klinieken 'gerustheid' verkopen. Omdat in veel onderzoeken altijd wel 'iets' wordt gevonden, is de kans op ongerustheid juist heel groot, denken ziekenhuizen. Ook hiernaar is nog geen groot onderzoek gedaan.
 
De Gezondheidsraad moet volgend jaar het kabinet adviseren of de overheid mensen moet beschermen tegen deze scans, die tot nu toe niet in Nederland mogen worden uitgevoerd. De test wordt vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd en uiteindelijk zal iedereen tussen de 55 en 75 hem elke twee jaar kunnen ondergaan. Dat zou neerkomen op jaarlijks bijna 2 miljoen uitnodigingen voor de screening. Men verwacht dat 60 procent van de mensen meedoet. De jaarlijkse kosten worden geschat op 40 miljoen euro. Naar schatting van de Gezondheidsraad besparen we zo jaarlijks 1400 levens. De raad rekende uit dat als 785 mensen de ontlastingstest doen, en 40 mensen een coloscopie ondergaan, één sterfgeval wordt voorkomen. Tegenstanders wijzen erop dat het voorkomen van kanker nog niet automatisch leidt tot een langere levensduur, en dat alleen al door de onderzoeken een grote groep mensen bijwerkingen ondervindt zoals perforatie van de darm - acht van deze patiënten overlijden aan deze ultieme complicatie van de coloscopie. 
Gepubliceerd op:  17 december 2013 1930 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankerscreening verlaagt totale sterfte niet

De kans om dood te gaan aan darmkanker neemt af door screening op occult fecaal bloedverlies en blijft gedurende 30 jaar lager. De kans om in die tijdsspanne te overlijden door welke oorzaak dan ook, blijft echter gelijk.

8 oktober 20131228 x bekeken

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202082 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020706 x bekeken