NRC besteedt aandacht aan ‘quantified self’

De krant schrijft over het fenomeen ‘quantified self’. Wie meer wil weten dan zijn hartslag, kan een DNA-profiel laten maken. Of zijn emoties meten.

 

Wie meer wil dan een armband met sensoren, kan overgaan tot het meten van bacteriën, vitaminen en mineralen (met bloedtesten), en zelfs emoties (met camera’s, stemanalyse en online vragenlijsten). De echte diehards laten daarnaast een DNA profiel maken, zodat ze weten op welke ziektes ze een verhoogd risico hebben.

Bij de laatste groep hoort Yuri van Geest, ondernemer en medeoprichter van Quantified Self Europe en Amsterdam. Over vijf à tien jaar wordt alles anders, voorspelt Van Geest. Niet alleen op microniveau is quantified self interessant, benadrukt Van Geest. De ontwikkelingen kunnen het hele medische systeem veranderen. Als mensen hun sensordata en eventueel hun DNA-profiel koppelen aan een supercomputer als IBM Watson Medical, die al die gegevens verzamelt, berekent deze computer een diagnose en een behandelvoorstel. Tussenkomst van een arts is dan niet meer nodig. Het Amerikaanse bedrijf MC10 is bezig met het ontwikkelen van de BioStamp, een soort pleister die je gewoon op je lichaam kunt laten zitten en de hele dag door meet: lichaamstemperatuur, hartslag, hersenactiviteit. En er is de app MyGenome, waarmee je je DNA-profiel kunt inlezen op je smartphone. Hoge verwachtingen heeft Van Geest ook van Beyond Verbal, dat belooft aan de hand van iemands stem karaktereigenschappen en emoties te kunnen detecteren. De suggestie dat quantified self ons misschien wel permanent bezorgd en half-ziek maakt, wuift hij weg. Kennis is macht, en macht is verlossing: wie weet wat er inwendig gebeurt, kan zijn tijd aan andere dingen besteden. Het apparaat meet en waarschuwt, de mens hoeft alleen de aanbevelingen op te volgen. Over de keerzijden kunnen we debatteren, maar de voortdenderende technologie is niet tegen te houden, zegt Van Geest. En, benadrukt hij: technologie is neutraal, net als de uitvinding van het vuur en het internet. Het gaat erom dat de gebruikers ervan goede bedoelingen hebben.

 

Gepubliceerd op:  28 juni 2013 2070 x bekeken