NVKC: ‘Thuistesten’ zeer wisselend van kwaliteit

De werkgroep Zelftesten van de KNMP/ NVKC /NVZA heeft in samenwerking met de Consumentenbond een aantal veel gebruikte ‘thuistesten’ onderworpen aan een vergelijkend warenonderzoek. De resultaten zijn wisselend, met name de cholesteroltest springt eruit qua gebruiksonvriendelijkheid en twijfelachtige uitslag.
Naast de cholesteroltest zijn ook thuistesten voor blaasontsteking en zwangerschap onderzocht. Dat gebeurde deels door proefpersonen die de test bij zichzelf uitvoerden en door vergelijking van bijsluiters. De betrouwbaarheid van de resultaten werd echter gemeten volgens de beproefde methodes van het laboratorium.
 
De werkgroep ondersteunt het initiatief van de Consumentenbond, omdat er zo meer aandacht komt voor de kwaliteit van zelftesten. Het onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de testen kan uiteenlopen van heel matig tot zeer goed. 
 
Thuistesten moeten binnen Europa verplicht het CE markering voeren. Maar deze CE markering geeft schijnzekerheid, omdat allerlei testen momenteel via internet kunnen worden betrokken tot ver over de grens van de EU. Bovendien geeft de CE markering geen enkele garantie op een betrouwbare testuitslag.
 
Al eerder ontwikkelde de werkgroep een toets om de bijsluiters van zelftesten te controleren op basis van de norm ISO ISO18113.
 
Het onderzoek van de Consumentenbond is uitgevoerd in samenwerking met de werkgroep Zelftesten van de KNMP/ NVKC /NVZA en de laboratoria van het Erasmus MC (Rotterdam), het IJsselland ziekenhuis (Capelle a/d/ IJssel) en St. Anna ziekenhuis (Geldrop).
 
De uitkomst van het onderzoek is ook terug te vinden in publicaties van de Consumentenbond in de kiosk.
Klik hier. 
Gepubliceerd op:  25 oktober 2013 2828 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zelftest zeer wisselend van kwaliteit

De Consumentenbond heeft de betrouwbaarheid van zelftesten onderzocht, in samenwerking met de NVKC. Het onderzoek betreft cholesterol, blaasontsteking en zwangerschap zelftesten. De resultaten zijn wisselend; de kwaliteit van de testen kan uiteenlopen van zeer goed tot heel matig.

17 december 20131904 x bekeken

Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.

5 december 2019469 x bekeken

Kanalisatieregeling bepaalde zelftesten komt te vervallen

In het kader van de nieuwe Europese wetgeving (MDR en IVDR) heeft de minister het wetsvoorstel medische hulpmiddelen naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de onderdelen van dit wetsvoorstel is dat de huidige zogenoemde ‘kanalisatieregeling’ voor bepaalde zelftesten in 2022 komt te vervallen.

29 november 2018313 x bekeken