Onderzoek: het aantal aanvragen voor laboratorium onderzoek kan met 11 procent omlaag

In het kader van het programma Doen of Laten is in een door Amsterdam UMC en UMC Utrecht opgezet onderzoek aangetoond dat het aantal aanvragen voor tests met ruim elf procent omlaag kan.
De resultaten van het zogeheten RODEO-project zijn gepubliceerd op het JAMA Network, het open access medische tijdschrift van de American Medical Association. 
 
Aanleiding voor het onderzoek was de aanname da naar schatting is 20 procent van de laboratoriumtesten in ziekenhuizen niet noodzakelijk zou zijn. De behoefte in de medische wereld aan het verminderen van de hoeveelheid laboratoriumtesten én om optimaal gebruik ervan te stimuleren, was de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek. Het RODEO-project is een voor-na studie, verricht op de afdelingen Interne Geneeskunde van vier grote opleidingsziekenhuizen in Nederland: het Meander Medisch Centrum, Noordwest Ziekenhuisgroep, Zaans Medisch Centrum en Spaarne Gasthuis.
 
De studie richtte zich onder meer op het creëren van bewustzijn door middel van onderwijs en feedback. Ook kregen assistenten bij het doen van laboratoriumaanvragen intensievere begeleiding van ervaren specialisten, en werd er gekeken naar veranderingen in lokale protocollen en (elektronische) aanvraagsystemen. Aanvragers (meestal arts-assistenten) werden gestimuleerd een zorgvuldigere afweging te maken. Uitgangspunt is dat een vermindering van laboratoriumtesten per patiëntcontact de kwaliteit van zorg niet mag aantasten. Als de kosten van alle (diagnostische) testen omlaag kunnen door een betere organisatie, het beter bijhouden van aanvragen voor verschillende afdelingen als Radiologie, Microbiologie en Nucleaire Geneeskunde, dan is dat een bijkomend voordeel.
 
De gebruikte werkwijze heeft gezorgd voor een daling van gemiddeld 11,4 procent. De daling was niet in alle ziekenhuizen hetzelfde, de percentages liepen uiteen van 5,9 tot 14,7 procent. Het verlagen van het aantal testen had volgens de onderzoekers geen negatief effect op de uitkomsten, zoals de gemiddelde ligduur of onverwachte heropnamen.
 
Bron: https://www.doenoflaten.nl/nieuws/onderzoek-zorgt-voor-flinke-daling-laboratoriumtests-in-ziekenhuizen/

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 293 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gevraagd: input over ’lab developed tests/in house testing’

Laboratoria kunnen testen (ook) zelf maken. Dit staat bekend als ‘in house testing’ of ‘lab developed tests’. Daaraan worden in de nieuwe IVD-verordening strengere regels gesteld dan voorheen, maar deze moeten nog worden verduidelijkt en uitgewerkt. Diagned zoekt leden die hieraan een bijdrage willen leveren.

31 januari 2018458 x bekeken

Uitbreiding hielprikscreening in fases

Het RIVM adviseert de minister van Volksgezondheid de uitbreiding van de hielprikscreening met 14 aandoeningen gefaseerd in te voeren. Dat staat te lezen in de uitvoeringstoets waar wordt ingegaan op welke wijze de uitbreiding ingericht kan worden, zo meldt het RIVM.

30 augustus 2017473 x bekeken

Aandacht voor laboratoriumdiagnostiek in kader osteoporose

Het Zorginstituut (ZiN) heeft recent het ‘Verbetersignalement ‘Zinnige Zorg voor mensen met Osteoporose’ uitgebracht. Een van de bevindingen is dat er onderdiagnostiek is. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan laboratoriumdiagnostiek.

10 september 2020106 x bekeken