Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.
De CRP POCT bepaalt binnen enkele minuten de concentratie CRP in een vingerprik bloed; de resulterende waarde is een indicator van de aanwezigheid en ernst van de ontsteking. CRP-waarden, als aanvulling op het klinisch beeld, kunnen de arts helpen bij het besluit om al dan niet antibiotica voor te schrijven.
 
In huisartspraktijken is de (kosten)effectiviteit van CRP POCT aangetoond, en wordt de test al enige tijd gebruikt ter ondersteuning van de diagnose lage luchtweginfectie. In verpleeghuizen is nog geen onderzoek gedaan naar de (kosten)effectiviteit van de test, waardoor CRP POCT hier nog nauwelijks toegepast wordt.
 
Het doel van het UPCARE onderzoek is om de (kosten)effectiviteit van CRP POCT in verpleeghuizen te evalueren ten aanzien van antibioticagebruik voor lage luchtweginfectie. Het onderzoek loopt van september 2018 tot april 2020 in elf verpleeghuisorganisaties.
 
Klik hier voor meer informatie.
 

 

 

 

Gepubliceerd op:   6 november 2019 452 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nierschade tijdig opsporen met test

Nierschade komt zeer vaak voor: bij 1 op de 10 Nederlanders. Nierschade leidt tot verminderde werking van bepaalde organen. Het lastige is dat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade al is ontstaan. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet.

4 mei 202129 x bekeken