Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.
De CRP POCT bepaalt binnen enkele minuten de concentratie CRP in een vingerprik bloed; de resulterende waarde is een indicator van de aanwezigheid en ernst van de ontsteking. CRP-waarden, als aanvulling op het klinisch beeld, kunnen de arts helpen bij het besluit om al dan niet antibiotica voor te schrijven.
 
In huisartspraktijken is de (kosten)effectiviteit van CRP POCT aangetoond, en wordt de test al enige tijd gebruikt ter ondersteuning van de diagnose lage luchtweginfectie. In verpleeghuizen is nog geen onderzoek gedaan naar de (kosten)effectiviteit van de test, waardoor CRP POCT hier nog nauwelijks toegepast wordt.
 
Het doel van het UPCARE onderzoek is om de (kosten)effectiviteit van CRP POCT in verpleeghuizen te evalueren ten aanzien van antibioticagebruik voor lage luchtweginfectie. Het onderzoek loopt van september 2018 tot april 2020 in elf verpleeghuisorganisaties.
 
Klik hier voor meer informatie.
 

 

 

 

Gepubliceerd op:   6 november 2019 223 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020147 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019152 x bekeken