Onderzoekers werken aan test voor detecteren risico op Alzheimer

Onderzoekers van een ziekenhuis in Massachusetts werken aan een test om het risico op Alzheimer al op jonge leeftijd te detecteren. Voor de test werden uitkomsten van voorgaande onderzoeken gecombineerd. Het ging daarbij om alle genen waarvan bekend is dat ze er op wijzen dat Alzheimer op late leeftijd kan ontstaan.
Voor het onderzoek, gepubliceerd in Neurology, werden 166 mensen met dementie en 1.026 mensen zonder van rond de 75 jaar oud getest met MRI-scans. Ook werd het DNA van de deelnemers vergeleken. Bij de deelnemers werd gekeken naar hersenactiviteit in de zogenaamde hippocampus. Vervolgens werden die uitkomsten vergeleken met de onderzoeksresultaten van 1.322 gezonde jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar oud.

De onderzoekers vonden bij de jonge mensen een link tussen een hoge risicoscore en het hebben van een kleine hippocampus, hoewel de link volgens de wetenschappers niet groot is, is het een belangrijke indicator.  

"Dit impliceert dat veranderingen op jonge leeftijd het risico op dementie op latere leeftijd kan doen veranderen", aldus Elizabeth Mormino, een van de onderzoekers van het General Hospital in Massachusetts. De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om een echte test te kunnen ontwikkelen die in de toekomst gebruikt kan worden.’

 

Gepubliceerd op:  19 juli 2016 825 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden

Het tau eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij mensen met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Lies Thijssen van Amsterdam UMC onderzocht een nieuwe test die het tau eiwit kan meten in bloed.

5 juni 2020990 x bekeken

Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie

Vijfenvijftigplussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden, blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.

27 september 2017632 x bekeken

RIVM: dementie straks voornaamste doodsoorzaak

Dementie is in 2040 naar verwachting de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg daarvan groeit de komende 23 jaar vermoedelijk van 14.000 tot bijna 40.000, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat deze week verscheen.

7 juli 20171257 x bekeken