Ook Gezondheidsraad: werking poeptest bevolkingsonderzoek onzeker

De poeptest die gebruikt gaat worden voor het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar darmkanker werkt mogelijk niet goed. De Gezondheidsraad vindt dat de werkzaamheid van het testbuisje van Italiaanse makelij niet voldoende bewezen is.

 

Nederlanders tussen de 55 en 75 krijgen vanaf september de oproep hun ontlasting op te sturen voor controle. De overheid ging in zee met een Italiaanse fabrikant voor de levering van miljoenen testbuisjes. Volgens de Gezondheidsraad is de werking van het testapparaatje niet bewezen. Critici spraken eerder al over de 'Fyra onder de testbuizen'.

Dit voorjaar nog vindt een pilot plaats voor het darmkankeronderzoek. De Gezondheidsraad adviseert de minister voor de pilot een testbuis te gebruiken waarvan de werking wel is bewezen of de FOB gold nader te onderzoeken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei vrijdag goed naar het advies van de Gezondheidsraad te gaan kijken. “Ik heb zelf geen verstand van poeptesten, vandaar dat ik experts om advies vraag. Dat neem ik serieus, dus we gaan rond de tafel om te bepalen hoe we nu verder gaan.”
Klik hier voor briefadvies.

 

Gepubliceerd op:  26 april 2013 936 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 202055 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 201961 x bekeken

Onderzoek naar waarde CRP sneltest in verpleeghuizen

Diagnostische onzekerheid bij verpleeghuisbewoners met een lage luchtweginfectie (LLWI) leidt vaak tot standaard inzet van antibiotica om geen risico te nemen. C-Reactief Proteïne (CRP) point-of-care testing (POCT) zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om onnodig antibioticagebruik te verminderen. Dit wordt nu onderzocht in het onderzoek UPCARE.

6 november 2019113 x bekeken