Ook Gezondheidsraad: werking poeptest bevolkingsonderzoek onzeker

De poeptest die gebruikt gaat worden voor het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar darmkanker werkt mogelijk niet goed. De Gezondheidsraad vindt dat de werkzaamheid van het testbuisje van Italiaanse makelij niet voldoende bewezen is.

 

Nederlanders tussen de 55 en 75 krijgen vanaf september de oproep hun ontlasting op te sturen voor controle. De overheid ging in zee met een Italiaanse fabrikant voor de levering van miljoenen testbuisjes. Volgens de Gezondheidsraad is de werking van het testapparaatje niet bewezen. Critici spraken eerder al over de 'Fyra onder de testbuizen'.

Dit voorjaar nog vindt een pilot plaats voor het darmkankeronderzoek. De Gezondheidsraad adviseert de minister voor de pilot een testbuis te gebruiken waarvan de werking wel is bewezen of de FOB gold nader te onderzoeken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei vrijdag goed naar het advies van de Gezondheidsraad te gaan kijken. “Ik heb zelf geen verstand van poeptesten, vandaar dat ik experts om advies vraag. Dat neem ik serieus, dus we gaan rond de tafel om te bepalen hoe we nu verder gaan.”
Klik hier voor briefadvies.

 

Gepubliceerd op:  26 april 2013 886 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

Verouderingsonderzoekers hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen.

2 september 201944 x bekeken