Ook kritiek op darmscreening

Niet alleen de screening op baarmoederhalskanker ligt onder vuur. Er zijn ook kritische geluiden als het gaat om de vorige jaar ingevoerde darmkankerscreening. Teveel oudere mannen zouden onnodig een ingrijpend vervolg onderzoek krijgen.

Er is een jaar ervaring met de darmkankerscreening. Er blijken meer positieve uitslagen te zijn dan verwacht. Het blijkt dat bij 14 van de 15 mannen die op basis van de test aanvullend onderzoek laten doen, behandeling overbodig was. Screening zou daarom leiden tot overdiagnose en overbehandeling.

Wetenschapsjournalist Simon Roozendaal schreef hierover een zeer leesbaar stuk in de Elsevier. U kunt dat hier nalezen.

Gepubliceerd op:  21 april 2015 1257 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019838 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019263 x bekeken