Op weg naar gepersonaliseerde behandeling van patiënten met darmkanker

Uit promotieonderzoek aan de RUG blijkt dat de aanwezigheid van bepaalde immuuncellen en bepaalde afwijkingen in het tumor-DNA een goede voorspeller kunnen zijn van het ziektebeloop bij mensen met uitgezaaide darmkanker.
In darmkankeruitzaaiingen zijn kenmerken te vinden zijn die het mogelijk maken om vooraf te voorspellen bij welke patiënten de kanker snel terugkomt. Aan deze patiënten zou een meer agressieve vorm van behandeling aangeboden kunnen worden.

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in ons land en wordt jaarlijks bij circa 13.700 Nederlanders gevonden. Deze vorm van kanker is in vroege vormen goed te genezen. Voor patiënten waarbij de kanker al is uitgezaaid is echter nog veel onderzoek nodig om hun overlevingskansen te verbeteren. Promovendus Hof onderzocht in zijn proefschrift een grote groep van patiënten waarbij hun darmkanker al naar de lever was uitgezaaid.

Klik hier voor meer informatie, met een link naar het proefschrift.

 

Gepubliceerd op:  25 februari 2019 329 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet aangepast te worden. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.

2 september 20191258 x bekeken

Evaluatierapport: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes’

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

9 april 2019536 x bekeken