Op weg naar gepersonaliseerde behandeling van patiënten met darmkanker

Uit promotieonderzoek aan de RUG blijkt dat de aanwezigheid van bepaalde immuuncellen en bepaalde afwijkingen in het tumor-DNA een goede voorspeller kunnen zijn van het ziektebeloop bij mensen met uitgezaaide darmkanker.
In darmkankeruitzaaiingen zijn kenmerken te vinden zijn die het mogelijk maken om vooraf te voorspellen bij welke patiënten de kanker snel terugkomt. Aan deze patiënten zou een meer agressieve vorm van behandeling aangeboden kunnen worden.

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in ons land en wordt jaarlijks bij circa 13.700 Nederlanders gevonden. Deze vorm van kanker is in vroege vormen goed te genezen. Voor patiënten waarbij de kanker al is uitgezaaid is echter nog veel onderzoek nodig om hun overlevingskansen te verbeteren. Promovendus Hof onderzocht in zijn proefschrift een grote groep van patiënten waarbij hun darmkanker al naar de lever was uitgezaaid.

Klik hier voor meer informatie, met een link naar het proefschrift.

 

Gepubliceerd op:  25 februari 2019 429 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Oproep aan Minister Bruins om bevolkingsonderzoek darmkanker uit te breiden

Minister Bruins moet het bevolkingsonderzoek naar darmkanker uitbreiden tot mensen vanaf 50 jaar. Daartoe roepen de Stichting Stop Darmkanker Nederland, DC Klinieken en twee darmartsen de minister van Medische Zorg en Sport op in een open brief in De Telegraaf. Nu worden mensen van 55 tot 75 jaar uitgenodigd voor de darmkankerscreening.

19 februari 202081 x bekeken

Urinetest voor aantonen uitzaaiing van darmkanker in de lever

Met een eenvoudige urinetest zijn in de nabije toekomst mogelijk uitzaaiingen in de lever op te sporen. Dat komt omdat uitzaaiingen in de lever specifieke eiwitten uitscheiden. De aanwezigheid van die eiwitten kan blijken uit een test.

21 januari 2020706 x bekeken