Optimaliseren van de effectiviteit van immunotherapie in kankerpatiënten

Sinds de ontwikkeling van immunotherapie is er veel vooruitgang geboekt in de effectiviteit van deze behandeling bij uitgezaaid melanoom. Er zijn echter nog steeds veel patiënten die niet op deze behandeling reageren. Voorspellende biomarkers kunnen een rol spelen in de toekomst, zo blijkt uit een recent verschenen proefschrift van Nienke de Haas.
Dat bepaalde patiënten niet op immunotherapie reageren, komt onder andere doordat de tumor zelf het immuunsysteem kan onderdrukken. Promovenda Nienke de Haas (Radboud Universiteit) onderzocht  verschillende methodes onderzocht om dit tegen te gaan. Ze heeft onder meer  onderzoek gedaan naar de immunologische effecten van verschillende immunotherapieën. Deze informatie kan mogelijk worden gebruikt om voorspellende biomarkers voor de effectiviteit van deze therapieën te identificeren.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  21 januari 2020 711 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019312 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017707 x bekeken