Ouderen vaak dezelfde DNA-fouten als leukemiepatiënten

Ongeveer één op de vijf ouderen heeft fouten in het DNA van zijn of haar bloedcellen, die ook voorkomen bij leukemiepatiënten. Opmerkelijk genoeg leiden deze genetische afwijkingen onder ouderen niet per se tot een lagere levensverwachting. Dat ontdekte een groep onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Technische Universiteit Delft en het Erasmus MC in Rotterdam.
Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Blood. “We doen al jaren onderzoek naar de alleroudsten van onze samenleving en de mogelijk oorzaken van hun gezonde en lange levensloop”, legt LUMC-onderzoeker Erik van den Akker uit. Het lichaam zou mogelijk verouderen, omdat het hele leven lang genetische fouten plaatsvinden die zich langzaam maar zeker ophopen.

Om deze theorie te testen, namen Van den Akker en onderzoeksleider en hoogleraar Eline Slagboom het DNA van ouderen onder de loep. Voor het onderzoek zijn 864 ouderen van minimaal tachtig jaar oud onderzocht. Het bleek dat velen van hen het soort genetische afwijkingen dragen, waarvan eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze een grote rol spelen in het ontstaan van leukemie. Van de onderzochte personen boven de 90 jaar heeft bijna twintig procent dit soort DNA-fouten in het bloed. Dat is aanzienlijk meer dan het aantal dragers dat in eerdere studies op de middelbare leeftijd werd gevonden. Er lijkt dus met het ouder worden een ophoping plaats te vinden van deze DNA-fouten.

Een opmerkelijk verschil is dat uit eerdere studies naar voren komt dat mensen op middelbare leeftijd met dezelfde DNA-fouten hier wel last van hebben. Zij hebben namelijk een kortere levensverwachting, aldus Van den Akker. “De ouderen blijken juist geen nadelige gevolgen te ondervinden van dit type DNA-fouten in hun bloed, terwijl we ze doorgaans als een zeer kwetsbare groep zien. 
Gepubliceerd op:   8 april 2016 1055 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 20199 x bekeken

Preventief genotyperen voordeel bij antipsychotica

Het CYP2D6-genotype heeft een significant effect op het metabolisme van en de blootstelling aan bepaalde antipsychotica zoals risperidon en aripiprazol. Voor optimalisatie van de behandeling is daarom belangrijk om preventief te genotyperen.

10 juli 201944 x bekeken

Promotie: Nieuwe genetische oorzaak voor wittestofziekten ontdekt

De leeftijd waarop de wittestofziekte Vanishing White Matter (VWM) ontstaat is voorspellend voor het beloop van de ziekte. Door geavanceerde genetische onderzoeken is een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden voor een patiëntengroep bij wie eerder geen diagnose gesteld kon worden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Eline Hamilton.

8 mei 2019500 x bekeken